A Tiszát átúszva jutnak Romániába a frontról menekülő ukrán katonák

A BBC riportja szerint a példátlan mészárlás elől egyre több ukrán katona menekül át Romániába.

2023. június 10., 14:58

Szerző:

Egyre emelkedik azoknak az ukrajnai menekülteknek a száma, akik aktív háborús szolgálatot maguk mögött hagyó sorkatonák. Nick Thorpe, a BBC tudósítója riporttal is jelentkezett a Románia és Ukrajna határát képező máramarosi havasokból, ahol több olyan volt ukrán katonával is beszélt, akik inkább átúszták a felső folyásnál még sekély Tiszát, csak hogy ne kelljen tovább a háborúban részt venniük.

Egyikük, akit személye védelmében Thorpe csak George-nak nevez, beszámolt arról, a donyecki fronton harcoló alakulatában alig maradt valaki, a harcokból 27-en holtan, 57-en pedig súlyos sérüléssel kerültek ki, neki pedig elege lett a mészárlásból.

Egy fotót is mutatott, amelyen katonatársaival szerepel, de elmondása szerint az azon szereplők közül már csak ő, és még egy társa van életben egy év háborúzás után. Arról is beszámolt több ezer eurójába és profi csempészek több hetes munkájába került, hogy végül Romániában jutott, ahol menedékjogot kért.

George esete rámutat arra is, egyre több ukrán állampolgár menekül el a kényszersorozás, és az állóháború eldurvuló brutalitása elől, legtöbben pedig a határőrök számára nehezen járható ukrán-román határt választják átszökésük helyéül. George azt is elmesélte, ugyan a román határőrök figyelmezetető lövéseket adtak le rá, miközben úszott, de a fronton már megtanulta a különbséget a fej fölé és a célzottan leadott lövések között, így a figyelmeztető lövésektől sem ijedt meg.

Az ukrán határőrség próbál fellépni a szökések ellen és arról számoltak be, naponta már 20, hadköteles korú férfit fognak el a román határszakaszon. A román hatóságok beszámolója szerint azonban az orosz invázió kezdete óta már 6000 katonakorú férfi lépte át a határt illegálisan. További 20 000 katona legálisan lépte át a határt vagy valódi okokból szerzett, vagy pénzért vásárolt felmentéssel a katonai szolgálat alól.

Nem mindenki olyan szerencsés mint a megérkező, akivel Thorpe beszélt: a román hatóságok ugyanis arról is beszámoltak, 2022 februárja óta 90 embert találtak holtan a határ mentén: egy részük belefulladt a Tiszába, másik részük a téli hónapokban a havasokban fagytak halálra, miután eltévedtek. Az egyik menekült, akit az anyagban csak Gyimának neveznek, az összes lábujját elveszítette egyik lábán a havasokban őt ért fagyás miatt, mégsem bánta meg, hogy elmenekült a sorszolgálat alól.

Olyan fiatal, 18 éves besorozandó fiúval is találkozott a riporter Nagybányán, akit zaporizzsjai orvos édesanyja hozott át Romániába, azért mert tudta, a gyenge fizikumú fiú nem élné túl a háborút a katonaságban. Az édesanya be is számolt arról, mindenben Ukrajna mellett áll, de a kényszersorozást értelmetlennek tartja.

(Kiemelt kép: máramarosi látkép az ukrán-román határvidékről Petrovánál, a Visó partján. Fotó: Moirenc Camille / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)