Ukrajnában meghosszabbítják a hadiállapotot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást a Ukrajnában.

2023. február 6., 14:51

Szerző:

A parlament honlapján hétfőn közzétett törvénytervezetek szerint Ukrajnában a hadiállapotot, valamint az általános mozgósítás időtartamát február 19-től 90 napos időtartamra meghosszabbítanák.

A hadiállapotot tavaly február 24-én rendelték el, majd a parlament többször meghosszabbította. A legutóbbi meghosszabbítás a mostanihoz hasonlóan 90 napra szólt. Tavaly február 25-én, egy nappal az orosz támadás után Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. Később a törvényhozás ezt is többször meghosszabbította a hadiállapottal együtt.

(Kiemelt képünkön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: STR/UKRÁN ELNÖKI SAJTÓSZOLGÁLAT/AFP)

10:18

Gyakorlatozás közben összeütközött az amerikai hadsereg két HH-60 Blackhawk típusú helikoptere Kentucky fölött – közölte Nondice Thurman amerikai katonai szóvivő csütörtökön.

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.