Ukrajnában meghosszabbítják a hadiállapotot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást a Ukrajnában.

2023. február 6., 14:51

Szerző:

A parlament honlapján hétfőn közzétett törvénytervezetek szerint Ukrajnában a hadiállapotot, valamint az általános mozgósítás időtartamát február 19-től 90 napos időtartamra meghosszabbítanák.

A hadiállapotot tavaly február 24-én rendelték el, majd a parlament többször meghosszabbította. A legutóbbi meghosszabbítás a mostanihoz hasonlóan 90 napra szólt. Tavaly február 25-én, egy nappal az orosz támadás után Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. Később a törvényhozás ezt is többször meghosszabbította a hadiállapottal együtt.

(Kiemelt képünkön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: STR/UKRÁN ELNÖKI SAJTÓSZOLGÁLAT/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.