Van már olyan ok, amiért kiengedik Ukrajnából a hadköteles férfiakat

Az exportorientált vállalatok férfi alkalmazottai bizonyos feltételek mellett utazhatnak majd külföldre Ukrajna területéről szeptember 1-től.

2022. augusztus 19., 21:20

Szerző:

Bizonyos feltételek mellett engedélyezte Ukrajna kormánya, hogy szeptember 1-jétől külföldre utazhassanak az exportérdekeltségű vállalatok férfi alkalmazottai - közölte Julija Szviridenko gazdasági miniszter pénteken egy tévéműsorban.

Ukrajnában a hatályos törvény szerint a hadköteles korú férfiak nem hagyhatják el az országot a hadiállapot ideje alatt.
A külföldi munkautak a kormány döntése értelmében legfeljebb hét napig tarthatnak, és egy vállalattól egyszerre legfeljebb tíz fő utazhat. A feltételek között szerepel, hogy a vállalat hivatalosan fizessen alkalmazottainak munkabért, az átlagfizetésnek legalább húszezer hrivnyának, azaz mintegy 220 ezer forintnak kell lennie, és a cégnek nem lehet adó- és illetéktartozása.

Szvidirenko azzal indokolta a kormány pénteken hozott döntését, hogy számos megkeresés érkezett exportorientált vállalkozásoktól a munkájukat érintő külföldi utak engedélyezésére. Elmondta: ez fontos lépés, amelyre az üzleti életben szükség van.

Az exportcégek alkalmazottai így részt vehetnek nemzetközi rendezvényeken, üzleti szerződéseket köthetnek, amelyek hozzájárulnak az ukrajnai vállalkozások fejlődéséhez - közölte a gazdasági miniszter.

Mihajlo Fedorov digitális fejlesztési miniszter az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint még hozzáfűzte, hogy a külföldre utazó férfiaknak az utazás előtt 200 ezer hrivnya, azaz körülbelül 2,2 millió forintot letétbe kell helyezniük.

(Kiemelt kép: Sebesült katonák kórházát látogatta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Lecsapott Vietnámra a Noru tájfun szerdán kora reggel, kiterjedt áradásokat és több ezer házban károkat okozva.