Így szárnyal az orosz gazdaság – a gödör alja felé

Az orosz-ukrán háború négy évvel vetheti vissza az orosz gazdaságot egyetlen negyedév alatt.

2022. augusztus 12., 13:09

Szerző:

Az orosz gazdaság idei első negyedéve felfele ívelt, ám a második negyedév mélyrepülést mutat. Pénteken teszik közzé az orosz GDP-adatot, amelyről a Bloombergnek 12 elemző konszenzus arról beszélt, hogy 4,7 százalékos visszaesést hozhat – írta a Portfolio.

Alexander Iszakov, Oroszországgal foglalkozó közgazdász szerint az orosz gazdaság egyetlen negyedév alatt visszasülyedhet a 2018-as szintre. Szerinte a negyedik negyedévre a monetáris stimulus miatt mérséklődni fog a visszaesés, 2023-ban viszont további 2%-os visszaesés jöhet éves szinten az Európába irányuló export kiesése miatt.

Evgeny Suvorov, a CentroCredit Bank Oroszországgal foglalkozó vezető közgazdásza szerint a gazdaság 2023 közepén érheti el a mélypontot.

Erősebb visszaesésre számítottak

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők márciusban sokkal mélyebb, tízszázalékos visszaesést vártak a második negyedévre, majd júliusban már 8,8 százalékot prognosztizáltak. Jelenleg ez csúszott vissza 4,7 százalékra.

A vártnál kisebb visszaesés annak köszönhető, hogy a jegybank és a kormány élénkítő intézkedésekről döntött. A jegybank például a háború azonnali hatásaira válaszul előbb meredek kamatemelésekbe kezdett, később viszont csökkentette az irányadó kamatot, és a lakossági kiadások is stabilizálódni látszanak.

Az orosz jegybank 4,3 százalékos visszaesésre számít a második negyedévre, a jelenlegiben 7, a negyedik negyedévre pedig még mélyebb visszaesésre számítanak.

(Kiemelt kép: Egy nő sétál egy bezárt H&M üzlet mellett egy moszkvai bevásárlóközpontban 2022. április 11-én. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.