A Pentagon beszámolt a valós orosz veszteségekről

Colin Kahl, a Pentagon védelmi politikáért felelős államtitkára szerint az orosz-ukrán háború a legintenzívebb fegyveres konfliktus Európában a második világháború óta. 

2022. augusztus 9., 06:18

Szerző:

Csaknem 80 ezer orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg az ukrajnai hadműveletben – közölte hétfőn Colin Kahl, a Pentagon védelmi politikáért felelős államtitkára. Az amerikai tisztségviselő szerint az orosz fegyveres erők rendkívüli veszteségeket szenvedtek el, mert az ukrán hadsereg jól működik és sok támogatást kap. Kahl szerint a hadművelet a legintenzívebb fegyveres konfliktus Európában a második világháború óta. Hivatalos orosz adatok nem állnak rendelkezésre a veszteségekről.

A Pentagon szerint az ukránok előnyben

 Kahl szerint az ukránok a jelenlegi helyzetben egyértelműen előnyben vannak, különös tekintettel arra, hogy fölényben vannak a harci kedvet és a morált illetően is. „A hazájuk túléléséért harcolnak” – mondta.

 Kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érte el egyetlen célját sem.

 

 

 

Legfőbb célja az ország teljes lerohanása volt, egy kijevi rezsimváltással megszüntetve Ukrajna létét független, szuverén és demokratikus államként. Semmi sem jött össze ebből

– hangsúlyozta az amerikai illetékes.

(Kiemelt kép: Egy Iljusin Il-78-as tanker repülőgép és Szuhoj Szu-30 SM repülőgépek repülnek az orosz haditengerészet napját ünneplő haditengerészeti parádé próbáján az oroszországi Szentpéterváron, 2020. július 24-én. Fotó: Mikhail Kireev / Sputnik / Sputnik via AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.