Ukrajna felszólította állampolgárait, hagyják el Oroszországot

Az ukrán külügyminiszter kemény lépéseket követel a Nyugattól.

2022. február 23., 11:20

Szerző:

Ukrajna felszólította állampolgárait, hogy ne látogassanak Oroszországba, és figyelmeztette a már ott tartózkodó ukránokat, hogy azonnal térjenek haza, írja a BBC. A közlemény szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió felerősödése azt jelenti, hogy nem tudnak konzuli segítséget nyújtani az oroszországi ukránoknak. A lépés több millió ukrán állampolgárt érinthet, akik a becslések szerint Oroszországban élnek.

Mindeközben az ukrán külügyminiszter keményebb szankciók alkalmazására szólította fel a Nyugatot. Mint arról kedden már beszámoltunk, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a szövetségek orosz magánszemélyek és bankok elleni intézkedéseket jelentettek be, de Dmytro Kuleba azt akarja, hogy ennél is tovább menjenek.

„Tegnap a Nyugat megtette az első döntő lépéseket, és hálásak vagyunk értük. Most azonban fokozni kell a nyomást Putyin megállítása érdekében. Gyengítsétek a gazdaságát, és barátait. Támadjatok többet, erősebben, azonnal!” – írja Kuleba a Twitteren.

(Kiemelt kép: VALENTYN OGIRENKO / X03345 / AFP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.