Újabb szankciók jönnek az orosz olajcégek ellen

Három nagyvállalatot érint az újabb büntető intézkedés.

2022. március 15., 07:10

Szerző:

Az EU tagállamai hamarosan újabb szankciókat fogadhatnak el három orosz olajipari óriás, a Rosneft, a Transneft és a Gazprom Neft ellen, de magát az uniós olajvásárlást ezek sem fogják érinteni, írja a Reuters egy uniós forrásra hivatkozva.

A három vállalat ellen egyébként már most is vannak érvényben EU-s korlátozások a hitelek és az adósságfinanszírozás terén, ezek egészülhetnek ki most a befektetéseket érintő szankciókkal, amelyek értelmében uniós forrásból nem lehet majd befektetni új feltárási és kitermelési projektekbe.

A forrás szerint azonban a megugró olajáraktól és az ellátási problémáktól tartva a tagállamok ragaszkodtak ahhoz, hogy az újabb szankciók ellenére, a továbbiakban is lehessen vásárolni a három cégtől olajat. Az új uniós szankciók értelmében a Rosneft, a Transneft és a Gazprom Neft "tranzakciós tilalom" alá kerülne, ami blokkolná a befektetéseket és a pénzügyi források egyéb átutalásait.

A jogi szövegek módosítása után, hogy teljesen egyértelművé váljon, hogy az orosz vállalatoktól továbbra is lehet olajat vásárolni, az EU vezető diplomatái a forrás szerint még hétfőn megvitathatják és jóváhagyhatják a módosított javaslatot.

(Kiemelt kép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)