Újabb orosz katonai magáncég jött létre

Az Oroszország által megszállt Krím önjelölt miniszterelnöke, Szergej Akszjonov saját katonai magáncéget alapított Konvoj néven.

2023. március 28., 11:22

Szerző:

Új orosz katonai magáncéget hozott létre Szergej Akszjonov, a Krím önjelölt miniszterelnöke – írta az Index. A Konvoj nevű cég megalapításában közreműködött a Putyin séfjeként ismert Jevgenyij Prigozsin is.

A Konvojt ex-wagneresek vezetik, akik a Szimferopol melletti Perevalne faluban lévő gyakorlótéren képzik ki a katonáikat. Körülbelül négy hónappal ezelőtt kezdtek megjelenni az első utalások a Kreml által kinevezett krími vezető, Szergej Akszjonov tulajdonában lévő Konvoj katonai magáncégről. Az önkéntesek toborzása Telegram-csatornákon keresztül, 2022 novemberében kezdődött.

Egy korábbi tag arról vallott, hogy bevonulása idején nagyjából 300 tagból álltak, akik az orosz védelmi minisztériummal és a Konvojjal kötöttek szerződést. 

Oleh Zsdanov katonai szakértő elmondása szerint a magánhadsereg a Krím védelméért felelős, ugyanis az oroszok nem számítanak arra, hogy az orosz fegyveres erők hatékonyan megvédik a félszigetet az ukrán fegyveres erők ellentámadásaitól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Hatalmas transzparens az ukrajnai orosz invázió támogatására Moszkva utcáin, 2023. március 10-én. Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.