Újabb bizalmas iratok kerültek elő Biden wilmingtoni magánrezidenciáján

Joe Biden wilmingtoni rezidenciáján újabb minősített iratokat találtak. A Fehér Ház jelezte: mindenben együttműködik az igazságügyi tárca vizsgálatával, amelynek célja kideríteni, hogy a kényes feljegyzések hogyan juthattak el Biden magánlakására és volt washingtoni irodájába.

2023. január 12., 19:21

Szerző:

Újabb bizalmas iratok kerültek elő Joe Biden amerikai elnök wilmingtoni magánrezidenciájának garázsából – közölte csütörtökön Richard Sauber jogtanácsos a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

A héten ismertette a Fehér Ház, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több „minősített jelzéssel" ellátott dokumentumot, amelyeket Joe Biden elnök még hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak a Pennsylvania Egyetemen novemberben.

Biden csütörtökön elismerte, hogy most egy bizalmas jelzésű iratot találtak wilmingtoni otthona „magánkönyvtárában", míg több másik dokumentumot a garázsában. Az iratok Biden alelnökségének idejéből származnak. Hangsúlyozta, hogy a Fehér Ház mindenben együttműködik az igazságügyi tárca vizsgálatával, amelynek célja kideríteni, hogy a kényes feljegyzések hogyan juthattak el magánlakására és volt washingtoni irodájába.


Sauber szerint haladéktalanul értesítették az igazságügyi tárcát az újabb iratokról, amelyeket átadtak a minisztérium jogászainak.


A Biden volt irodájában talált iratok ügye párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump floridai birtokán több ezer hivatalos iratot találtak, de a volt elnök nem szándékozott visszaadni őket a levéltár kérése ellenére. Végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, melyekben több mint 100 minősített dokumentum volt. Az ügy az igazságügyi tárcához került, és nyomozók fel is keresték a floridai birtokot, ahol további pár tucat iratot vettek át, Trump munkatársai pedig úgy nyilatkoztak, hogy nincs több titkosított dokumentum a birtokon. Ennek ellenére egy augusztusi házkutatáson további 13 ezer irat került elő a házból, melyek közül mintegy 100 szigorúan titkos minősítésű volt.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Joe Biden amerikai elnök korábbi intézetének, a Penn Biden Centernek otthont adó épület Washingtonban 2023. január 10-én. Richard Sauber elnöki jogtanácsos szerint a Biden által elnöksége előtt használt iroda egyik zárt szekrényében titkosított iratokat találtak az elnök jogi képviselői 2022. novemberben, amikor kiürítették a helyiségeket. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.