Újabb 19 évre ítélték Navalnijt

Fegyházban letöltendő 19 évi szabadságvesztésre ítélték pénteken Alekszej Navalnijt.

2023. augusztus 4., 17:33

Szerző:

A Deutsche Welle információi szerint Alekszej Navalnijt, a Putyin-ellenes vezetőt zárt ajtók mögött ítélték újabb 19 évnyi szabadságvesztésre pénteken. Az eddigi 12 év mellé jár ez a büntetés-tétel, melyet a legszigorúbb körülmények között, fegyházban kell letöltenie. Ezúttal szélsőséges szervezet alapításában és fenntartásában találta bűnösnek a bíróság, a korábbi büntetését szabadság megsértése, család és a bíróság megsértése miatt rótták ki rá.

Az orosz ügyészség 20 év letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra, amelyből végül 19-et szabtak ki.

Navalnij szóvivője tisztán politikai eljárásnak minősítette a zárt ajtók mögött zajló tárgyalást. Ügyvédje, Leonid Volkov kirakatpernek nevezte a bírósági folyamatot, szerinte a Kreml mindent megtesz annak érdekében, hogy semmilyen információ ne lásson napvilágot az ítéleten kívül.

A tárgyalást Moszkvától 260 km-re tartották, a melekhovoi büntetés-végrehajtási intézetben. A Kreml tagadja, hogy a vádak koholtak lennének, az ügyet pusztán jogi kérdésnek tartják.

(Kiemelt képünk:  Alekszej Navalnij ellenzéki vezető videokapcsolaton a moszkvai városi bíróság egyik tárgyalótermében 2022. május 24-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)

 

Tegnap 14:44

Tíz amerikai ATACMS rakétával támadta csütörtökre virradóra az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter kedden Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.