Navalnij ellen újabb büntetőeljárást indítottak Moszkvában

Újabb büntetőeljárás indult Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen – közölte csütörtökön az illetékes moszkvai városi bíróság honlapján.

2023. május 25., 20:41

Szerző:

 

A tájékoztatás szerint az orosz büntetőtörvénykönyv öt cikkelye alapján emelnek vádat az ellenzékivel szemben: szélsőséges szervezet alapítása és finanszírozása, szélsőséges tevékenység elkövetésére való felhívás, a nácizmus rehabilitálása, valamint kiskorúak bevonása társadalomellenes bűncselekményekbe címén.

Utóbbi vádpont azzal állhat összefüggésben, hogy Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) által szervezett megmozdulásokon fiatalkorúakat vettek őrizetbe.

A vádlottak padján ül még Daniel Holodnij, a Navalnij Live YouTube-csatorna technikai igazgatója is, akit szélsőséges szervezeti tagsággal, illetve szélsőséges tevékenység finanszírozásával vádolnak.

Az RT orosz állami televízió úgy tudja, az újabb vádak részben azzal állnak összefüggésben, hogy Navalnij tavasszal a hadsereg elleni tüntetéseket akart kezdeményezni. Az RT állítása szerint Navalnij és környezete egyebek között felforgató tevékenységre és a törvényes hatóságok elleni küzdelemre szólították fel követőinket.

Navalnijjal szemben április végén indult eljárás terrorizmus címén. Amennyiben azon vádak alapján elmarasztalják, úgy 30 év szabadságvesztés vár rá.

Navalnij jelenleg kilencéves szabadságvesztését tölti, amelyet csalás és a bíróság megsértése miatt szabtak ki rá 2021-ben. Az ellenzéki politikus jogi képviselője, Vagyim Kobzev ügyvéd tavaly októberben közölte, hogy ügyfelét szélsőségességgel, terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával gyanúsították meg. Az orosz Szövetségi Pénzügyi Ellenőrző Szolgálat Navalnijt, Ljubov Szobolt és a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) több más munkatársát felvette januárban a terroristák és szélsőségesek listájára.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának bírálójaként vált ismertté. 2020 augusztusában, egy szibériai út során, nyugati laboratóriumok szerint idegméreggel követtek el támadást ellene. Külföldi gyógykezelése után, 2021 januárjában visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábbi, felfüggesztett szabadságvesztés-büntetése letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene.

2021 júniusában bíróság tiltotta be Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

(Kiemelt képünk: Moszkva, 2021. február 2. A Moszkvai Városi Bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus az ítélethirdetést hallgatja 2021. február 2-án. A bíróság a Navalnijra az Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre változtatta. MTI/EPA/Moszkvai Városi Bíróság)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.