Navalnijra húzná Putyin egy háborúpárti orosz katonai blogger meggyilkolását

A titkosszolgálat a terrorizmus gyanújával őrizetbe vett Trepovát a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij „ideológiájának” támogatójaként is azonosította.

2023. április 13., 15:49

Szerző:

A 26 éves szentpétervári Darja Trepovát terrorizmus gyanújával vették őrizetbe egy nappal azután, hogy április 2-án egy kávézóban felrobbant egy szobor, amelyet videófelvételek tanúsága szerint ő adott át a több mint félmilliós követővel bíró bloggernek, a Tatarszkij néven ismert Maxim Fominnak – hivatkozik az MTI beszámolójára az euronews.com. A Kreml a bebörtönzött ellenzéki Navalnij köréhez kötné a cselekményt – írja a független The Moscow Times.

Az orosz belföldi titkosszolgálat, az FSZB közölte, hogy Trepova az ukrán állampolgárságú Jurij Deniszovval közösen tervezte a merényletet, amit  feltételezésük szerint – az ukrán biztonsági szolgálatok utasítására követtek el.

A támadást követően Deniszov Oroszországból Örményország érintésével Törökországba repült. Az orosz hatóságok kezdeményezték a gyanúsított elleni nemzetközi körözés kiadását.

Az FSZB az ukrán titkosszolgálatokat és az oroszországi száműzetésben élő ellenzéki „ügynököket” vádolta a robbantás megszervezésével. A titkosszolgálat Trepovát a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij „ideológiájának” támogatójaként is azonosította.

Navalnij ügyvédei egyértelműen tagadták, hogy bármi köze lenne akár Trepovához, akár a szentpétervári bombamerénylethez. Az orosz titkosszolgálat vádjaiban nem látnak egyebet, mint Navalnij további börtönbüntetésének koncepciós megalapozását.

(Kiemelt kép: Darja Trepova a moszkvai Kerületi Bíróságon 2023.04.04.-én, miután két nappal előtte őrizetbe vették a szentpétervári robbantás gyanújával. Fotó: Boris Alekseev / Anadolu Ügynökség via AFP)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.