Megvannak az első latin-amerikai koronavírus elleni védőoltások

Az egyiket akár már június végén használhatják.

2021. június 22., 06:40

Szerző:

Kubában előállították az első latin-amerikai koronavírus elleni védőoltásokat, amelyek komoly hatékonyságot mutatnak a betegség ellen – jelentette be hétfőn a vakcinát kifejlesztő helyi laboratórium. A tájékoztatás szerint az Abdala névre keresztelt vakcina, amelyet hamarosan engedélyeztetnek, három adag után mutat 92,28 százalékos hatékonyságot – írta az MTI BioCuba állami gyógyszeripari csoport Twitteren megjelent közlése alapján.

A másik oltásról, a Soberana 2-ről pedig azt közölték, hogy hatvankét százalékos hatékonyságot mutat a háromadagos vakcina két adagjának beadását követően. Vicente Verez, az intézet igazgatója szerint az eredmény megnyugtató, és számol azokkal a vírusmutánsokkal, amelyek a karibi országban már elterjedtek. 

Az Abdala jelenleg a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszában van, várhatóan június végén vagy július elején kapja meg a kubai hatóságok hivatalos engedélyét. A hírt megosztotta Twitter oldalán Miguel Díaz-Canel kubai elnök is, aki egyben gratulált a sikerhez. Azt írta: annak az országnak a tudósai, amelyet a járvány két hulláma is sújtott, minden akadályt legyőzve, két nagyon hatékony vakcinát állítottak elő: a Soberana 2-t és az Abdalát.    

A tervek szerint a Soberana 2 hamarosan szintén megkapja a hatósági engedélyt. A kubai kormány célja, hogy augusztusra a 11,2 milliós lakosság hetven százalékát, az év végére pedig a teljes lakosságot beoltanák a koronavírus elleni vakcinával.  

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI | Rosta Tibor)