Úgy néz ki, bevált a vakcina Izraelben: már el is kezdődött az újranyitás

Az izraeli lakosság majdnem felét már beoltották a koronavírus ellen. Lehet ismét konditerembe, színházba, zsinagógába járni.

2021. február 21., 15:12

Szerző:

Belekezd az újranyitásba Izrael, írja az Al Dzsaszíra. Vasárnap számos üzlet, színház és konditerem ismét kinyitotta kapuit azoknak, akik már megkapták az oltást, vagy más módon lettek immunisak a járványra. Az egészségügyminisztérium által bevezetett Green Pass nevű telefonos applikáció szolgál oltási igazolásként a polgárok számára – csak azok látogathatják az újranyílt helyeket, akik ezzel igazolják magukat.

Izraelben eddig a lakosság 45 százaléka kapta meg a Pfizer-BioNTech oltást, ami az adatok szerint 95,8 százalékkal csökkentette a fertőzési rátát, és 98,9 százalékban volt alkalmas a halálesetek megakadályozására. Ezek a számok nem vonatkoznak az Izrael által megszállt palesztin területekre, ugyanis a Palesztin Hatóság visszautasította az oltási programban való részvételt.

Az alig tízmilliós országban 740 ezren kapták el a vírust, és 5500-an haltak bele.

Izrael egyébként a kezdetektől vezette az oltási versenyt: ez nem is csoda annak fényében, hogy akár háromszor olyan magas árat is hajlandók voltak fizetni egy-egy dózisért, mint az USA, vagy az EU. Izrael olyannyira nem sajnálja a pénzt az oltásra, hogy nemrég egy Szíriával folyó túsztárgyaláson is az alku tárgya volt 1,2 millió dollárnyi vakcina.

Az izraeli oltási kampánnyal a 168 Óra hetilap korábban hosszabb cikkben foglalkozott, amelyben helyi lakosok is megszólaltak az ottani helyzetről. Ezt itt lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: EPA | Abir Sultan)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.