Tűzérségi támadás vágta el a hálózattól a zaporizzsjai atomerőművet

Ismét lekapcsolták az elektromos hálózatról a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb ilyen létesítményét, miután az orosz tüzérség lövései megrongálták a megmaradt nagyfeszültségű vezetékeket, így csak dízelgenerátorokkal működik – közölte csütörtökön az Enerhoatom ukrán atomenergetikai vállalat.

2022. november 3., 11:15

Szerző:

Az orosz kézben lévő, de ukrán dolgozók által üzemeltetett zaporizzsjai atomerőműben 15 napra elegendő üzemanyag van a generátorok működtetéséhez – írta az ukrán cég. 

Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott csütörtökön, hogy az orosz erők csapásokat mértek a közép-ukrajnai Krivij Rihre, valamint az északkeleti Szumira és Harkivra. A keleti Luhanszk és Donyeck régiókban is súlyos harcok folynak. 

A beszámoló szerint az orosz hadsereg megpróbálja megtartani az ideiglenesen elfoglalt területeket, és arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy bizonyos területeken feltartsa az ukrán védelmi erők műveleteit –  közölték.

(Kiemelt képünk: A zaporizzsjai atomerőmű vezérlőterme. Fotó: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban; az Arizona és Utah állam határa közelében működő vallási közösség vezetője emellett megbüntette azokat a követőit, akik nem ismerték el prófétának – áll az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda által szövetségi bíróságon benyújtott periratban.