Tovább reped a gyilkos gleccser

Újabb nagy repedés keletkezett a gleccseren az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol július elején 11 kiránduló vesztette életét egy jéglavinában.

2022. július 18., 20:33

Szerző:

Egy turistaház őre hatalmas robajt hallott vasárnap és értesítette a hatóságokat, amelyek egy 200 méter hosszú és 25-35 méter széles repedést találtak a jégmezőn, erről videót is közzétettek. A gleccser le van zárva a látogatók előtt a július 3-i katasztrófa óta. 

A szerencsétlenség nyomán az olasz polgári védelem a tartományi hatóságokkal együttműködve tüzetes vizsgálatnak tervezi alávetni az alpesi gleccsereket, hogy kijelöljék a lehetséges veszélyes helyeket, amelyeket folyamatos megfigyelés alatt tartanak majd. Emellett általában is tanulmányozzák, hogy milyen hatást gyakorol a térségre a klímaváltozás - közölte hétfőn a polgári védelem. 

A július elején történt természeti katasztrófának is köze lehet a klímaváltozáshoz. A tragédia előtt a térségben lényegesen melegebb volt a szokásosnál, és ez elősegíthette a nagy mennyiségű jég, hó és hordalék leválását. 

Trento megye hatóságainak becslése szerint a marmoladai jéglavina nagysága – a magával sodort sziklákkal és törmelékkel – meghaladta a 300 ezer köbmétert. A számítások szerint egy közel nyolcvan méter széles, harminc méter magas jégfal szakadt le.

(Kiemelt képünk illusztráció: Helikopter repül 2022. július 4-én a gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin előző nap. A természeti katasztrófában legkevesebb hat ember vesztette életét, nyolcan pedig megsérültek. A mentőegységek emberek tucatjait evakuálták a térségből a völgybe. MTI/EPA-ANSA/Andrea Solero)