Tovább irtaná Bolsonaro az őserdőt, ezrek tiltakoztak

Gyengítenék az Amazonas környezetvédelmi védelmét és engedélyeznék a bányászatot az őslakosok földjein.

2022. március 10., 06:41

Szerző:

Több ezren tiltakoztak szerdán a brazil fővárosban, Brazíliavárosban a törvényhozás épülete előtt a Jair Bolsonaro elnök által támogatott törvénytervezetek ellen, amelyek gyengítenék az Amazonas környezetvédelmi védelmét és engedélyeznék a bányászatot az őslakosok földjein.

A rendezvényt Caetano Veloso népszerű énekes és három tucat másik brazil zenész kezdeményezte annak érdekében, hogy felszólítsa a törvényhozókat, állítsák le az Amazonas esőerdejeinek pusztítását.

Tollas fejdíszt viselő őslakosok, növényvédő szerek mezőgazdasági használata ellen tiltakozó transzparenseket tartó diákok és méheknek öltözött gyerekek keveredtek a tömegbe, amely egy óriási felfújható vízidisznó és egy pingvin alatt haladt.
Priscila Borges egyetemi tanár, aki fának öltözött, azt mondta, hogy Brazília környezetét veszélyezteti a mezőgazdaság terjeszkedése és az agrárbiznisz érdekeit szolgáló kormány.

„A helyzet kritikus, ez a kormány elpusztítja azt, ami az erdeinkből megmaradt”

– idézte őt a Reuters brit hírügynökség.

A gyűlésen az ellenzett jogszabályok között szerepel egy olyan törvényjavaslat, amely amnesztiát adna azoknak a földbirtokosoknak, akik évtizedek óta illegálisan megszállják a kormányhoz tartozó vagy hagyományosan őslakos közösségek által lakott földeket.
Más törvényjavaslatok gyengítenék a környezetvédelmi engedélyezés követelményeit, és növelnék a mezőgazdasági termelők által használható növényvédő szerek és gyomirtók számát.

Egy negyedik törvényjavaslat, amelyet a kormány arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború megzavarta a gabonafélék termesztéséhez szükséges műtrágyaellátást, gyorsított eljárásban szeretne keresztülvinni a kongresszuson, engedélyezné a bányászatot és az olajkitermelést az alkotmány által védett őslakos rezervátumokban.

Veloso és más zenészek találkoztak a szenátus vezetőjével, Rodrigo Pachecóval, hogy kérjék segítségét a törvényjavaslatok megakadályozásában.

„Brazília válaszúthoz érkezett. Az Amazonas erdőirtása korlátlan méreteket ölt, az őslakosok elleni erőszak elszaporodott, és a környezet védelmet aláásták”

– mondta Veloso. Hozzátette: megkérdőjeleződött az ország hitelessége.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Aguilar Abecassis / AGIF Aguilar Abecassis / AGIF / AGIF via AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.