Tovább feszül a Koszovó-Szerbia ellentét

Miroslav Lajčák, a szerb-koszovói párbeszédért felelős európai uniós különmegbízott egyértelműen Szerbia pártján állt a múlt csütörtöki koszovói-szerb egyeztetések során, ez pedig elfogadhatatlan – jelentette ki hétfőn Albin Kurti koszovói miniszterelnök, aki szerint nem lehet úgy megegyezésre jutni, hogy csak az egyik fél kérései teljesülnek.

2023. szeptember 18., 16:36

Szerző:

Múlt csütörtökön Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő Josep Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel, valamint Miroslav Lajčákkal találkozott Brüsszelben. A tárgyalások eredménytelenül zárultak, a felek álláspontja nem közeledett egymáshoz.

A találkozót követően Josep Borrell arról beszélt, hogy Albin Kurti nem hajlandó továbblépni és elindítani a szerbiai önkormányzatok közösségének létrehozására irányuló folyamatot, és továbbra is Koszovó de facto elismeréshez ragaszkodik. „Keményen próbálkoztunk, de sajnos, ma sem sikerült áthidalni a nézeteltéréseket” – mondta az uniós főképviselő a találkozót követő sajtótájékoztatón. Egyben emlékeztetett arra, hogy egy év telt el azóta, hogy a két fél az EU közvetítésével megkezdte a kapcsolatok rendezéséről szóló megállapodás végrehajtásával kapcsolatos tárgyalásokat,

azonban az utóbbi időben ismét felerősödtek a felek közötti feszültségek.

Josep Borrell arra utalt, hogy Koszovóban május végén zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált helyhatósági választások nyomán a többségében szerbek lakta térségben, a mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak, magyar katonák is megsérültek.

Albin Kurti hétfőn arról beszélt, hogy a múlt csütörtöki tárgyalások azért fulladtak kudarcba, mert az uniós különmegbízott Szerbia mellett állt, és a szerb elnökkel közösen próbált rá nyomást gyakorolni, hogy fogadja el a Belgrád és Pristina közötti megállapodásnak csak a Koszovó kötelezettségeire vonatkozó részét. „Szeptember 14-én az uniós közvetítő egyértelműen Koszovó ellen lépett fel” – magyarázta, majd hozzátette:

„ezzel is Koszovó jövőjét támadták meg”.

A koszovói kormányfő szerint elfogadhatatlan, hogy csak a koszovói fél tegyen eleget a követeléseknek. Vagy az egész megállapodás megvalósul, vagy semmi, az nem lehet, hogy csak Szerbia követelései teljesüljenek – húzta alá a koszovói kormányfő.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Aleksandar Vučić szerb elnök (jobbra) találkozik Miroslav Lajcakkal, az Európai Unió (EU) belgrádi és pristinai párbeszédért felelős különleges képviselőjével (balra) Belgrádban, Szerbiában 2023. augusztus 30-án. Milos Miskov / Anadolu Ügynökség / AFP)

16:24

Félnek az etnikai tisztogatástól, nem akarnak azeri fennhatóság alatt élni, ezért inkább Örményországba költöznek – jelentette be vasárnap az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaság elnöki tanácsadója.

13:12

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.

2023. szeptember 24., 07:47

Az Egyesült Államok minden államában meghaladta a 20 százalékot az elhízott felnőttek aránya tavaly, a tagállamok csaknem felében pedig az ott élők több mint harmada elhízott volt – derül ki az amerikai egészségügyi központ jelentéséből.