Történelmi pillanat: amatőr űrhajósokkal állt Föld körüli pályára a SpaceX űrhajója

Az űrtúrát megörökítik, és dokumentumfilmet csinálnak belőle.

2021. szeptember 16., 06:29

Szerző:

Első alkalommal indult szerdán Föld körüli pályára kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó – közölte a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat. Az Elon Musskhoz köthető SpaceX cég Dragon elnevezésű automatizált űrkapszuláját négy civil utasával egy Falcon 9-es hordozórakétával szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről. Sokak szerint az Inspiration4 névre keresztelt misszió nagy előrelépést jelenthet az űrturizmus kiépítésében. A háromnapos orbitális útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a Dragon űrkapszulát. A Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba került, írja az MTI.

Isaacman és három társa, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülik meg a Földet. Bár a négy űrhajós öt hónap szigorú felkészülést tudhat maga mögött, az űrkapszula irányításával nem lesz gondjuk, ezt a feladatot ugyanis a földi irányítószemélyzet, illetve az automatizált rendszerek látják el. Mindemellett Isaacman és három társa nemcsak üdülni fog a Föld körüli pályán, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeznek majd, amelyek „kihatással lehetnek a földi egészségügyre, illetve a jövendőbeli űrrepülésekre is”.

Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix streamingszolgáltató megbízásából. Az ebből származó bevételekből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

(Kiemelt kép: A NASA TV-felvétele a Crew Dragonról. Fotó: MTI/AP/NASA)