Erdoğan összebalhézott Görögországgal az F-16-os vadászbombázók miatt

Kiriákosz Micotákisz megpróbálta elgáncsolni Törökország fegyvervásárlását az Egyesült Államokban. 

2022. május 24., 07:42

Szerző:

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn felháborodással reagált arra, hogy a görög kormányfő amerikai harci repülőgépek eladását próbálta megakadályozni washingtoni látogatásán.

„Megbeszéltük vele, hogy nem vonunk be harmadik országokat a vitáinkba. Ennek ellenére a múlt héten az Egyesült államokban tett látogatása során a kongresszusban felszólalt és figyelmeztette őket, hogy ne adjanak el nekünk F-16-os vadászbombázókat” 

– mondta a török elnök.

„Nem létezik számomra többé. Nem kívánok vele többé találkozni. Tisztességes politikusokkal fogjuk folytani utunkat” – hangoztatta Erdogan.

Kiriákosz Micotákisz a múlt héten Washingtonban óva intette az amerikai vezetést a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országokba történő fegyvereladásoktól tekintettel az egyre ingatagabb állapotokra. Törökország azonban már régóta újabb harci repülőgépek beszerzésére törekszik az Egyesült Államokból.

Erdoğan ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy szerinte Washington nem Micotákisz kijelentései alapján fog döntést hozni az ügyben. Ugyanakkor közölte, hogy Ankara nem vesz többé részt a stratégiai megbeszéléseken Athénnal. Hírügynökségek felidézték, hogy Athén és Ankara március közepén döntöttek feszült viszonyuk javításáról – írta az MTI.

Törökország és Görögország régóta vitatkozik egyebek között a migrációról, a kölcsönös légtérsértésekről, a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget.

Erdoğan hétfőn arról is szót ejtett, hogy hamarosan újabb katonai műveletet indítanak Törökország déli határa mentén 30 kilométer mélységű biztonsági övezeteket kialakítva a terrorista veszély elhárítására. A török elnök nem nevezte meg, pontosan mely térségeket fogja érinteni a művelet. Törökország déli szomszédjai Szíria és Irak, mindkét ország területén hajtott már végre katonai akciókat a terrorista szervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és kurd milíciák ellen.

A török elnök szerint a művelet azon nyomban megindul, ahogy a hadsereg, hírszerzés és biztonsági erők felkészültek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Amerikai F-16 vadászbombázó Irak felett. Fotó: Wikimedia Commons/Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)