Ennyi volt: Erdoğan nem akar már beszélni Görögország vezetőivel

„Ezt barátaimnak is elmondtam. Ezekkel nem fogunk többé kétoldalú megbeszéléseket folytatni” – jelentette ki a török államfő szerdán Ankarában. A görögök válaszul kijelentették, ők azért nem akarnak így személyeskedni.

2022. június 1., 19:36

Szerző:

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán közölte, hogy nem kíván további kétoldalú megbeszéléseket folytatni Görögországgal.

„Ezt barátaimnak is elmondtam. Ezekkel nem fogunk többé kétoldalú megbeszéléseket folytatni” – jelentette ki a török államfő szerdán Ankarában.

A görög külügyminisztérium szóvivője Erdoğan kijelentéseivel kapcsolatban közölte, hogy Athén nem kíván személyeskedni. Alekszandrosz Papajoannu egyúttal hangsúlyozta, hogy továbbra is üdvözlik a nemzetközi jog alapján folytatott párbeszédet Törökországgal.

„Józanul és higgadtan reagálunk... miközben tájékoztatjuk kollégáinkat és szövetségeseinket az incidensekről” – tette hozzá.

Ankara és Athén között az utóbbi időben jelentősen elmérgesedett a helyzet. Görögország nemrég panasszal fordult az ENSZ-hez az ellen, hogy Törökország megkérdőjelezi egyes égei-tengeri szigetei feletti szuverenitását. Törökország és Görögország régóta vitatkozik a tengeri határok mellett egyebek között a migrációról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

A kapcsolatok újabb mélypontot értek el azzal, hogy Erdoğan május végén felháborodással reagált arra, hogy a görög kormányfő óva intette washingtoni látogatásán az amerikai vezetést a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országokba történő fegyvereladásoktól.

„Nem létezik számomra többé. Nem kívánok vele többé találkozni” – hangoztatta akkor Erdoğan Kiriákosz Micotákisz görög kormányfőre utalva.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond pártja frakcióülésén a török nagy nemzetgyűlésben (TGNA) Ankarában 2022. május 18-án. Fotó: Adem Altan / AFP)