Több tucat halott az indiai áradásokban

Az esőzések okozta árvizek több ezer falut öntöttek el és földcsuszamlásokat idéztek elő az északkelet-bangladesi régióban. Közel két évtizede ez a  legsúlyosabb áradás a régióban.

 

2022. május 22., 09:49

Szerző:

A heves esőzések kiterjedt áradásokat okoztak Banglades és India egyes részein, milliók rekedtek és legalább 57-en meghaltak – közölték a hatóságok. Bangladesben mintegy 2 millió embert sodort veszélybe az ország északkeleti részén közel két évtizede tapasztalt legsúlyosabb árvíz.

A víz legalább 100 falut elöntött Zakiganjban, miután az India északkeleti részéből érkező árvíz átszakította a Barak folyó egyik fő gátját – mondta Mosharraf Hossain, a Sylhet régió kormányfője. „Eddig mintegy kétmillió ember zártak el az áradások a külvilágtól" – mondta szombaton.

Banglades számos részén és a szomszédos indiai régiókban is sűrűn fogrdulnak elő árvizek, és szakértők szerint az éghajlatváltozás világszerte növeli a szélsőséges időjárási események valószínűségét. A helyi katasztrófavédelmi hatóságok szerint a héten több tucat ember vesztette életét Indiában a napok óta tartó áradások, földcsuszamlások és viharok során. Az asszami hatóságok szombaton közölték, hogy mintegy 3200 faluban több mint 850 000 embert érintettek az áradások, amelyeket özönvízszerű esőzések váltottak ki. A esőzések elöntötték a mezőgazdasági területek nagy részét, és több ezer házat megrongáltak. Közel 90 000 embert költöztettek állami segélyszállásokra, mivel a folyók vízszintje magasan áll, és a legtöbb körzetben továbbra is nagy területek vannak víz alatt.

 

Biharban is intenzív hőhullám tombolt a héten, a hőmérséklet elérte a 40 Celsius-fokot. A bangladesi Zakiganjban az embereket látták halászni a víz alá került utakon, néhány lakos pedig az árvíz által elárasztott menedékhelyekre vitte szarvasmarháit. Az 50 éves Shamim Ahmed buszsofőr elmondta:

„A házam derékig érő víz alatt áll. Nincs ivóvíz, az esővizet gyűjtjük. Az eső egyszerre áldás és átok is számunkra."

Az özvegy Lalila Begum otthonában minden bútor tönkrement, mondta, de ő és két lánya a helyükön maradtak, remélve, hogy a víz egy-két napon belül visszahúzódik. „A két lányommal egy ágyat tettünk egy másikra, és azon élünk" – mondta. „Kevés az élelmiszer. Egy ember ételén és napi egy étkezésen osztozunk."

Az árvíz Sylhet városának számos pontján, a legnagyobb északkeleti városban, ahol egy másik tisztviselő szerint mintegy 50 000 család van napok óta áram nélkül. Hossain, a fő adminisztrátor azt mondta, hogy az áradást az esőzések és a határon túlról, Assamból érkező áradat egyaránt okozta.