Több százan gyászolták a vegetáriánus krokodilt

Több százan gyászolták a 75 éves korában elpusztult vegetáriánus krokodilt, amely Dél-Indiában, egy Kerala állambeli tóban élt egy hindu templom mellett.

2022. október 11., 14:36

Szerző:

A vegetáriánus krokodil egészsége az utóbbi időben már meggyengült, és vasárnap éjjel múlt ki. A templom fenntartója elmondta, hogy a krokodil az utolsó napjaiban már nem jött elő, hogy egyen, el is kezdték keresni, de nem találták, végül hétfőn pillantották meg tetemét a tóban.

A Babijának nevezett krokodil különös módon vegetáriánus volt, állítólag csak azzal táplálkozott (rizzsel és cukorral), amivel a hívők adományaiból a templom papjai etették.

A krokodil többnyire egy barlangban időzött, és csak délutánonként bújt elő. A helyi hiedelmek szerint ő volt a barlang őrzője. A krokodil a beszámolók szerint nagyon békés és barátságos volt, sohasem fordult elő, hogy megtámadott volna valakit. Két évvel ezelőtt viszont a lépcsőkön felmászva a templom szentélyébe is bejutott. Babija akkor sem okozott semmi kárt, csak az istenségnek felajánlott ételt ette meg, ami főtt rizsből és pálmacukorból állt.

Azt nem lehet tudni, hogy Babija hogyan került a tóba, vagy hogyan lett a templom "őrzője". A templom főpapja arról beszélt, hogy az 1940-es években tűnt fel a templom környékén.

A legenda szerint 1945-ben egy brit katona lelőtt egy krokodilt a templomban, s nem sokkal később a katona kígyómarásban halt meg. Babija ekkortájt jelent meg a tóban, és a helybeliek úgy tartják, hogy amikor az "őrző" meghal, egy másik veszi át a helyét. Egy másik történet szerint Babiját a környéken járó cirkuszosok hagyták ott.


Babija temetésén hétfőn több száz hívő jelent meg a templomnál.


Shobha Karandlaje indiai mezőgazdasági államtitkár a Twitteren búcsúzott az "isteni krokodiltól". Mint írta, a krokodil több mint 70 évig élt a templom tavában, rizst meg cukrot evett, és vigyázott a templomra. A krokodil húsevő ragadozó, de kutatások szerint előfordulnak vegetáriánus példányok is.

(Kiemelt képünk: Emberek viszik Babija, az Ananthapura tó templomában lévő krokodil holttestét a temetésre az Ananthapadmanabha Swamy templomban Kasaragodban, az indiai Kerala államban 2022. október 10-én. Fotó: AFP)