Kutatások szerint a húsevés a szívkoszorúér-betegségek, a vegán és vegetáriánus étrend a stroke esélyét növeli

2019. szeptember 5., 12:56

Szerző:

A stroke nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a vegetáriánus és a vegán étrend követői egy nagy szabású új kutatás szerint.

A British Medical Journal aktuális számában ismertetett tanulmány

48 ezer ember adatait elemezte az étrendet és az egészséget vizsgáló hosszú távú, nagy létszámú

oxfordi vizsgálat (EPIC-Oxford) segítségével.

– Az 1993 és 2001 között felkért résztvevők fele volt húsvevő, több mint 16 ezren vegetáriánusok vagy vegánok, köztük 7500-an olyanok, akik a halat is beillesztették a növényi étrendbe – írta a BBC hírportálja.

Táplálkozásukról a vizsgálat kezdetén, majd 2010-ben kérdezték meg őket. Betegségeiket, testmozgási és dohányzási szokásaikat is feljegyezték.

Szívkoszorúér-betegség 2820-nál alakult ki a vizsgált időszakban, stroke 1072 résztvevőnél, közülük 300 esetben agyvérzés következett be az oxfordi kutatók elemzése alapján.

A halat is fogyasztók 13 százalékkal, a vegetáriánusok és a vegánok 22 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek szívkoszorúér-betegségben, mint a húsevők. A növényi étrendet követők azonban 20 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak stroke-ot.

A kutatók szerint ennek a B12 vitamin alacsony szintjéhez lehet köze, de az összefüggés bizonyításához további kutatás szükséges.

Fotó: Pixabay

A kutatók szerint az is elképzelhető, hogy nem az étrend, hanem más életmódbeli eltérések állhatnak az összefüggés hátterében.

– Nem ok-okozati kapcsolatot vizsgált a jelen kutatás, hanem az adatok elemzésével kapcsolatot állapított meg. Az üzenet azonban mindenki számára az lehet, hogy a jól megtervezett étrend fontos, érdemes változatosan étkezni, az élelmiszerek széles választékát fogyasztani. A húsevők étrendje nem feltétlenül változatos, lehet, hogy a szokásos hús-krumpli páros mellett alig esznek zöldségeket – mondta Frankie Phillips, a brit dietetikusok szövetségének tagja.

A dietetikus szerint a vegán és vegetáriánus étrend jelentősen változott a vizsgálat kezdete óta eltelt évtizedekben.

– Sokkal nagyobb lett a nekik kínált kényelmi ételek, vagyis a túlságosan feldolgozott élelmiszerek választéka

– mutatott rá.

A túlságosan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az egészségi állapot romlásával.

14:43

Civilizációs összeomlás lett volna a célja annak a célzott terrortámadásnak Baltimoreban, amelyet egy kislétszámú floridai neonáci csoport vezetője és egyik női tagja hónapokon át tervelt ki a város áramellátását biztosító alállomások ellen, azért hogy később feltehetően rasszista támadásokat hajthassanak végre – közölték az amerikai bűnüldöző hatóságok helyi idő szerint hétfőn.

12:49

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél. A kínai kormány követeli, hogy az Egyesült Államok adja át a roncsokat.