Több ezren kerültek kórházba az újabb homokvihar miatt

Ismét homokvihart jelentettek Irakból hétfőn, a rossz látási viszonyok miatt leállították a forgalmat a bagdadi repülőtéren, az egészségügyi minisztérium pedig azt közölte, hogy mintegy kétezren kerültek kórházba légzési problémák miatt.

2022. május 16., 15:18

Szerző:

Szejf al-Badr, a tárca szóvivője felszólította az embereket, hogy amennyiben lehetséges, maradjanak otthon, az utcán pedig viseljenek maszkot.

Az INA iraki hírügynökség azt közölte, hogy leállt a forgalom a bagdadi nemzetközi repülőtéren is, miután a kifutópályán 300 méterre csökkent a látótávolság. Lezárták a dél-iraki Nedzsef, valamint az északkeleti Szulejmáníje repülőterét is.

Országszerte bezártak az iskolák és az egyetemek, a hétfőn esedékes vizsgákat keddre halasztották.

A helyi meteorológiai szolgálat arról tájékoztatott, hogy hétfő este további viharok várhatóak.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) 2016-os jelentése szerint az országban 2026-ig akár 300 homokvihar is pusztíthat, novemberben pedig a Világbank azt közölte, hogy 2050-re Irak elveszítheti vízkészletei 20 százalékát.

(Kiemelt kép: emberek sétálnak az Imam Ali szentélyéhez vezető al-Rasoul utcán egy homokvihar alatt Irak szent városában, Nadzsafban 2022. május 16-án. Fotó: Qassem al-KAABI / AFP)