Több beteg meghalt az orvosi oxigén hiánya miatt Jordániában, a hozzátartozókat rendőrök tartóztatták fel

A halálesetek miatt Nadír Obeidat egészségügyi miniszter lemondott.

2021. március 13., 14:23

Szerző:

Hat kórházi beteg meghalt Jordániában, miután megszakadt az orvosioxigén-ellátásuk, a feldühödött hozzátartozókat a rendőrségnek kellett távol tartania az egészségügyi intézménytől - közölték szombaton kórházi forrásból.

Az eset miatt még szombaton lemondott Nadír Obeidat egészségügyi miniszter.

Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta az oxigénkimaradást az új állami kórház intenzív osztályán, az újszülöttosztályon és a Covid-19-betegeknek elkülönített részlegen asz-Szalt városában, a fővárostól, Ammántól alig 20 kilométerre nyugatra.

Biser Haszavni miniszterelnök vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A világ sok más államához hasonlóan Jordánia is szigorított a koronavírus miatt érvényben lévő korlátozásokon, miután ott is megjelent a vírus korábbinál fertőzőbb, brit variánsa. Csütörtökön 8300 új fertőzést regisztráltak.

A 10 milliós országban eddig 385 ezer koronavírusos esetet jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma a hivatalos adatok szerint 5224.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.