Szörnyű dolog derült ki a Titan tengeralattjáró tragédiájáról

A Titan tengeralattjáró utasai tisztában lehettek azzal, hogy pillanatok múlva meg fognak halni.

2024. augusztus 9., 10:36

Szerző:

A Titan tengeralattjáró utasai a berobbanás előtti pillanatokban tisztában lehettek vele, hogy meg fognak halni – egyebek mellett ez derül ki a hajót gyártó OceanGate ellen benyújtott keresetből. A Guardian ez alapján azt írja, a pert a Mr. Titanic néven is ismert Paul-Henri Nargeolet családja indította, mert a francia tudós maga is ott volt a fedélzeten 2023. júniusában és egyike volt az öt áldozatnak. Hozzátartozói most azt állítják,

a katasztrofális berobbanás, ami Nargeolet életét követelte, tartós meggondolatlanság, gondatlanság és hanyagság következménye volt, így 50 millió dollárt követelnek a vállalkozástól.

A rokonok ezen felül azt is állítják, hogy bár a történtek okát talán sosem lehet majd biztosan megállapítani, a szakértők egyetértenek abban, hogy a Titan személyzete tudta, mi fog történni velük. Hiszen az akusztikus biztonsági rendszer figyelmeztethette a legénységet, hogy a szénszálas hajótest az extrém nyomás hatására megreped, ez pedig arra késztethette őket, hogy megkíséreljék megszakítani az útjukat. „A józan ész azt diktálja, hogy haláluk előtt jól tudták, meg fognak halni” – írták.

Mivel azonban a biztonsági mechanizmus vélhetően nem működött – ami automatikus választ tudott volna adni a hajótest repedésére –, a kereset szerint az is lehet, hogy a legénység hallotta is a recsegések hangját, ahogy a víz súlya alatt a hajótest összenyomódott.

„A szakértők véleménye szerint úgy süllyedtek tovább, hogy tudtak a tengeralattjáró visszafordíthatatlan hibáiról, rettegésben és lelki gyötrelemben, amíg a Titan be nem robbant”

– tette hozzá a család.

Az ügyben egyébként az amerikai partiőrség is eljárást indított, az első meghallgatások szeptemberben várhatóak.

Az OceanGate Expeditions Titan elnevezésű merülőhajója fedélzetén öt emberrel tavaly júniusban indult útnak, hogy kirándulást tegyen a Titanic roncsai körül. Az utazás azonban tragédiába torkollott, a merülőhajó ugyanis a nyomás következtében szétrepedt, az utasai pedig életüket vesztették.

(Kiemelt képünkön az OceanGate Titan tengeralattjárója. Fotó: Handout / OceanGate Expeditions / AFP)