Teljes sötétségben várták a halált a Titan utasai

Nagyjából egy percük volt felfogni, hogy szörnyethalnak.

2023. július 12., 11:09

Szerző:

„A Titan utasai valószínűleg nagyjából perccel a tragédia előtt tudták, hogy nagy bajban vannak, és teljes sötétségben várták az elkerülhetetlen halálukat” – mondta el egy spanyol tengeralattjáró-szakértő. José Luis Martín a Nius Diariónak nyilatkozva közölte, hogy haláluk azonban már azonnali volt, ahogy a hatalmas nyomás összeroppantotta a tengeralattjárót. Martín számításai szerint a Titan búvárhajó nagyjából 1700 méteres mélységben lehetett, amikor a szerkezetben egy elektromos hiba miatt elment az áram. Ekkor veszítették el a kapcsolatot az anyahajóval – írja az RTL.

„Az irányíthatatlanná vált Titan ezután orral előre kezdett el zuhanni a tengerfenékre. A fedélzeten lévő emberek ekkor egymás hegyén-hátán voltak a teljes sötétségben. Képzelje el a rémületet és a szenvedést. Olyan lehetett, mint egy horrorfilmben”– nyilatkozta José Luis Martín. A szakértő számítása szerint nagyjából „48 és 71 másodperc” telhetett el így, míg a hirtelen nagy nyomásnövekedés összeroppantotta a járművet, és a benne ülő emberek akkor már tudták, hogy mi következhet.

Hasonló véleményen volt James Cameron is. A mélytengeri kutatóként is ismert filmrendező az ABC Newsnak adott interjújában kijelentette: a Titan utasai valószínűleg tudták, hogy a tengeralattjáró össze fog roppanni a tragédia előtt, és nem érte őket teljesen váratlanul a tragédia. Cameron szerint azonban a tengeralattjáró inkább felfelé tarthatott, amikor a tragédia történt. A tengeralattjárós közösségben „úgy gondoljuk, hogy felfelé jöttek, ahogy egy vészhelyzetet próbáltak menedzselni”, amikor a jármű összeroppant – jelentette ki Cameron. James Cameron korábban elmondta, hogy a Titan működtető cégnél „nem figyeltek a figyelmeztetésekre”, pedig jelezték nekik, hogy a jármű nem biztonságos, közölve, hogy a tengeralattjáró-közösségből többen is levélben figyelmeztették az OceanGate-t, hogy „katasztrófához fog vezetni a működésük”.

A Titan egyik korábbi merülésén részt vett utas, Bill Price a Times-nak elmondta: az ő merülésén elmondták az utasoknak, mi történne velük, ha a Titan a nyomástól darabjaira hullana. Olyan lenne, „mintha kalapáccsal ütnének egy kólás dobozra”, vagy ha az emberre egy egy lábon álló elefánt taposna, aminek a hátán még száz elefánt állna. A halál azonnali. Price hozzátette: „Megnyugtató volt a maga furcsa, hátborzongató módján.”

(Kiemelt képünkön: az OceanGate Titan tengeralattjárója. Fotó: Handout / OceanGate Expeditions / AFP)

 

 

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.