Terrortámadás Törökországban: többen meghaltak – a megtorlás sem marad el

Terrortámadás történt Törökországban, Ankara közelében. Legalább 5 ember meghalt, többen pedig megsérültek. 

2024. október 24., 10:37

Szerző:

Robbanás rázta meg Ankara, Kahramankazan nevű külvárosát, majd pedig fegyverzajt lehetett hallani. Mindez egész pontosan a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat (TAI) székhelyénél történt. Ali Yerlikaya török belügyminiszter közlése szerint az épület ellen terrortámadást hajtottak végre, a támadás következtében legalább 5 ember meghalt. 

Többen megsérültek 

22 másik ember pedig megsérült, amikor két behatoló terrorista tüzet nyitott rájuk. A helyszínre kommandósokat vezényeltek, akik úgy tudni végezetek a két terroristával, egy férfival és egy nővel. Információk szerint a sebesültek közül hárman válságos állapotban kerültek kórházba. A helyszínre több mentőautó is érkezett. Cevdet Yilmaz török ​​alelnök elmondta, hogy az áldozatok közül négyen a TAI alkalmazottai voltak, az ötödik pedig egy taxisofőr. A helyi média pedig korábban arról számolt be, hogy a támadók azelőtt ölték meg a taxisofőrt, hogy a járművét elvitték magukkal – olvasható a BBC oldalán. A robbanás valamikor a műszakváltás idején történt. 

A terrortámadás megtorlása 

A támadást egyébként nem hagyta válasz nélkül Törökország sem, a kormány közlése szerint Irak északi részében és Szíriában található terrorista célpontok ellen intéztek támadást az Ankara közeli merényletet követően. A BBC azt írja, hogy bár a támadást még senki nem vállalata magára, a török a belügyminiszter szerint visoznt nagyon valószínű, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állhat a cselekmény mögött. A Törökországban és Irakban tevékenykedő, terrorszervezetként nyilvántartott PKK az 1980-as évek óta fegyveres felkelést folytat a kurd kisebbség függetlenségéért. 

Megszólalt Erdogan 

A terrortámadásról Recep Tayyip Erdogan elnök is megszólalt az X-en, a történteket borzalmasnak és aljasnak nevezte. A török hatóságok a támadás után hírzárlatot rendeltek el a részletekkel kapcsolatban, az ország nagy részén pedig a felhasználók arról számoltak be, hogy nem tudják használni az olyan közösségi oldalakat, mint YouTube, az Instagram, az Facebook és az X.  

(Kiemelt képünkön mentőautók tartanak a TAI épületéhez a terrortámadás után, Fotó: Adem ALTAN / AFP) 

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.