Távozott Moszkvából az amerikai nagykövet

Ügyvivő veszi át az amerikai nagykövet helyét. 

2022. szeptember 4., 18:24

Szerző:

Megbízatása befejeztével elutazott Moszkvából John J. Sullivan, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete – közölte vasárnap az orosz fővárosban működő amerikai diplomáciai képviselet.

Nyugdíjba megy

A 62 éves Sullivant 2019 decemberében nevezték ki nagykövetté. A hivatalos tájékoztatás szerint a tisztségviselő a távozását követően nyugállományba vonul, miután a négy évtizedes, öt amerikai elnök kormányzásán átívelő közszolgálati pályafutása során egyebek között volt külügyminiszter-helyettes, de vezető beosztásokban dolgozott az igazságügyi, a védelmi és a kereskedelmi tárcánál is.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének Elizabeth Rood lesz az ügyvivője, amíg az új nagykövet meg nem érkezik.

Sullivan egy olyan időszakban távozott, amikor az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatai a hidegháború vége óta a legsúlyosabb válságba kerültek. Az ukrajnai orosz invázió február végi megindítása a óta Washington gazdasági szankciókat vezetett be Moszkva ellen, és jelentős katonai támogatást nyújtott Kijevnek.

(Kiemelt kép: John J. Sullivan, 2019. november 23-án, amerikai külügyminiszter-helyettesként részt vesz a G20-ak külügyminiszteri találkozójának harmadik plenáris ülésén Nagoyában, Japánban.)

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.