A Féreg Moszkvába tart, Washingtonnak ez nem tetszik

A Fehér Ház hétfőn helytelenítette Dennis Rodman egykori neves amerikai kosárlabdázó tervezett útját Oroszországba, amelyen közbenjárna Brittney Griner börtönre ítélt, szintén amerikai kosárlabdázó érdekében – közölte egy az ügyre rálátással bíró forrás.

2022. augusztus 23., 06:18

Szerző:

A Chicago Bulls legendája, Dennis Rodman, vagyis bevenevén „A Féreg” a azt nyilatkoza vasárnap, hogy hamarosan Oroszországba repül, hogy segítsen a bebörtönzött Brittney Grinernek – írtuk meg korábban

„Nyilvánosan elérhető információ, hogy a kormány jelentős ajánlatot tett az oroszoknak, és minden, ami a bevett csatornákon kívül zajlik, valószínűleg csak tovább bonyolítja és akadályozza a Griner szabadon engedésére irányuló erőfeszítéseket” – jelentette ki az amerikai kormány egy magas rangú, névtelenséget kérő tisztségviselője.

Az illetékes felidézte, hogy az amerikai külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki Oroszországra.

Grinert, az amerikai női liga (WNBA) kétszeres olimpiai bajnok játékosát februárban a moszkvai seremetyjevói repülőtéren vették őrizetbe kábítószer-birtoklásért. Az ügyében illetékes orosz bíróság augusztus elején a maximális, kilencéves börtönbüntetéssel sújtotta. 

Joe Biden amerikai elnök elfogadhatatlannak nevezte az ügyben született ítéletet. Az Egyesült Államok jelezte, hogy Griner hazahozatala fejében hajlandó lenne elengedni az illegális fegyverkereskedelemért 25 évi börtönre ítélt, orosz Viktor Butot.

Rodman az NBC News amerikai hírcsatornának nyilatkozva szombaton közölte, hogy Oroszországba tervez látogatni, hogy közbenjárhasson Griner ügyében. 

„Engedélyt kaptam, hogy Oroszországba mehessek és segítsek annak a lánynak” – mondta Rodman, hozzátéve, hogy már a héten indulna. Az egykori kosárlabdázó ugyanakkor nem pontosította, hogy kitől kapott engedélyt útjához.

Rodman a múltban többször próbálkozott azzal, hogy hozzájáruljon nemzetközi diplomáciai erőfeszítésekhez, illetve beleártsa magát ezekbe. Az NBA amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) egykori sztárja többször járt már a világtól elszigetelt, diktatórikus vezetésű Észak-Koreában, és egyike azon maréknyi nyugati állampolgárnak, aki hivatalosan találkozott is vezetőjével, Kim Dzsong Unnal.

(Kiemelt képünk: Az egykori amerikai NBA-sztár Dennis Rodman (jobbra) észak-koreai sportolókat üdvözöl a phenjani fedett stadionban 2017. június 15-én. Fotó: KIM Won-Jin / AFP)

Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.