Brutális dróntámadás érte Ukrajnát

Újabb, átfogó dróntámadás érte Ukrajnát, többek között kijevi célpontokat.

2024. május 19., 13:08

Szerző:

Az ukrán légierő közlése szerint a dróntámadás által érintett területek között volt Kijev, a fővárostól délnyugatra fekvő Vinnyica megye, az északkelet-ukrajnai, határ menti Szumi, valamint a központi Cserkaszi megye, továbbá a déli Mikolajiv város és a Fekete-tenger mellett fekvő Odessza kikötőváros.

A jelentések szerint az ország nagy részén robbanások hallatszottak. Korábban számos területen légiriadó volt érvényben. Az ukrán erők az éjszaka folyamán megsemmisítették mind a 37, Oroszország által indított támadó drónt - számolt be vasárnap az ukrán légierő főnöke.

"A légvédelmi harcban mind a 37 Sahíd típusú drónt lelőtték" - közölte a parancsnok.

Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy 20 drónt semmisítettek meg az Odessza régióban.

"Odessza megyében egy közigazgatási épületet megrongáltak a lehulló roncsok. Odessza városban a roncs egy lakónegyed udvarára zuhant. Szerencsére nem történt sérülés" - tette hozzá a tisztviselő.

Putyin leváltotta a védelmi miniszterét

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte korábban a Kreml.

Putyin azt szeretné, hogy Szergej Sojgu, aki 2012 óta volt védelmi miniszter és Putyin régi szövetségese, az orosz Biztonsági Tanács titkára legyen, és ebben a minőségében a hadipart is felügyelje – írja a Reuters. Nyikolaj Patrusev, aki a tisztséget eddig betöltötte, a jövőben új megbízatást fog kapni Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint.

Sojgu tavaly júniusban, a Prigozsin-féle zendülés utáni napokra gyanúsan eltűnt, de aztán megkerült. Április végén őrizetbe vették a helyettesét: Timur Ivanovot korrupcióra hivatkozva vitték be.

Peszkov újságíróknak múlt héten kijelentette, hogy Putyin azért javasolta egy civil jelölését a védelmi miniszteri posztra, mert „ma a harctéren az győz, aki nyitottabb az innovációra, aki nyitottabb ezek lehető leggyorsabb alkalmazására".

„A védelmi minisztériumnak abszolút nyitottnak kell lennie az innovációra, minden élenjáró gondolat bevezetésére, a gazdasági versenyképesség feltételeinek megteremtésére. Valószínűleg ezért döntött az elnök Andrej Removics Belouszov kinevezése mellett" – mondta.

A szóvivő rámutatott, hogy a védelmi tárca várományosa korábban sikerrel vezette az orosz gazdaságfejlesztési minisztériumot és volt az elnök gazdasági tanácsadója is. Peszkov azt mondta, Belouszov kinevezése a védelmi minisztérium élére azzal függ össze, hogy „a biztonsági blokk gazdaságát integrálni kell az ország gazdaságába". Hozzátette, hogy a katonai tárca költségvetése megközelíti a nyolcvanas évek szintjét, ami „nem kritikus, de (...) rendkívül fontos".

Peszkov kijelentette, hogy Valerij Geraszimov vezérkari főnök megtartja posztját és úgy fogalmazott, hogy Belouszov kinevezése „semmiképpen sem változtatja meg a jelenlegi koordinátarendszert" a „katonai komponensben". Sojgu a biztonsági tanács titkáraként felügyelni fogja a külfölddel folytatott hadiipari együttműködést koordináló szolgálatot (FSzVTSz), amely védelmi tárcától átkerült az elnöki hivatal alá. A szóvivő szerint emellett a volt védelmi miniszter „az elnök helyettese" lehet a hadiipari bizottságban.

A külügyminisztérium élére Putyin ismét Szergej Lavrovot, a belügyminisztériuméra Vlagyimir Kolokolcevet, az igazságügyi tárcáéra pedig Konsztantyin Csujcsenkót jelölte. Megtarthatja tisztségét Szergej Nariskin, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR), Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), Dmitrij Kocsnyev, a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) és Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda, Alekszandr Linyec, az Elnöki Különleges Programok Főigazgatóságának vezetője.

(Kiemelt kép: tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megsérült épületnél Odeszáában, Ukrajnában 2024. május 17-én. (Fotó: Ukrinform/NurPhoto/AFP)