A tálib vezetés büszkesége: a Corolla motorral szerelt sportautó

Afganisztán tálib vezetése bemutatta az ország első saját gyártású sportautóját, az Entop Mada-9-et. Az autóra, mint büszkeségükre hivatkoznak, aminek a szívét kétezres Toyota Corolla adja.

2023. január 23., 15:44

Szerző:

Afganisztán bemutatta az első sportautóját, az Entop Mada-9-et. A tálib vezetés szerint az autó az egész ország büszkesége – írta a Telegraph.

A Mada-9 megépítése öt évig tartott, és első ránézésre megtalálhatóak benne egy mai szuperautó jellegzetességei. Az autó megépítésében az Entop mellett az Afganisztáni Műszaki Szakképző Intézet diákjai is részt vettek, akik azt mondták, hogy a formáját a Bugatti ihlette. Viszont a Bugattikkal ellentétben ebben nem egy üvöltő W16 van, hanem

egy kilencedik generációs Toyota Corolla sornégyes motorja.

És az autó szakmai részletei itt meg is állnak. A tervezők még annyit árultak el, hogy tuningolták a motort, szóval erősebb, de azt már nem tudni, hogy mennyivel. Valamint azt sem, hogy az 1.8-as, vagy az 1.6-os motort tették a Mada-9-be. A Corollák ezen generációjának a legerősebb motorja 162 lóerős volt. A rejtélyes csodamotorról a cég megosztott egy videót a Youtube-oldalán, és első hallásra, még az is előfordulhat, hogy dízel motor hajtja a tálibok sportkocsiját.

A Corolla motoron kívül még olyan „részleteket” is megosztottak az autóról, hogy csővázas felépítésű és Formula-1-es ihletésű tolórudas felfüggesztés van benne. Az autó egyébként tényleg nem néz ki rosszul, de van valami „érdekesen sármos” abban, hogy egy ilyen autót ilyen közben mutogatnak büszkén:

 

Ha az autó nagyon megtetszett, és már rohanna, hogy vegyen egyet, van egy rossz hírem: még nincsen információ arról, hogy mikor értékesítik a Mada-9-et, ahogy azt sem tudni, hogy egyáltalán vásárolható lesz-e külföldön. Mohammad Riza Ahmadi elmondta, hogy szeretnék, hogy nemzetközi útra térjen az autó. Eddig annyi biztos, hogy látható lesz egy idei autókiállításon Katarban.

 

A tervező emellett elmondta, hogy szeretné, hogy lehessen elektromos hajtással is vásárolni az autót. (Arra talán ott lesznek a leszedált Nissan Leaf-ek.)

(Fotók: MTI/AP/Ebrahim Noroozi)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.