Iskolai mészárlás és tízezres tüntetések kellettek egy kis szigorításhoz

Az amerikai szenátus elfogadta a fegyvertartás szigorításáról szóló törvényjavaslatot – írja a BBC. A kongresszus felsőházában tizenöt republikánus csatlakozott a demokratákhoz, hogy 65 szavazattal 33 ellenében megszavazzák a csomagot.

2022. június 24., 07:37

Szerző:

Az új jogszabály egyik legfontosabb pontja a 21 év alattiak szigorúbb háttérellenőrzése, valamint 15 milliárd dolláros szövetségi támogatást adnának mentális egészségügyi programokra és az iskolai biztonsági fejlesztésekre. A javaslat továbbá olyan törvények bevezetésére ösztönözné az államokat, hogy a veszélyesnek ítélt személyektől elvegyék a lőfegyvereket – írta az MTI-re hivatkozva a Telex. Emellett megtiltja a fegyvereladást azoknak, akiket kapcsolaton belüli erőszak miatt elítéltek. 

A törvényjavaslatot még a képviselőházban is el kell fogadni, mielőtt Joe Biden elnök aláírhatja azt. Ez várhatóan napokon belül megtörténhet.

A javaslatok az elmúlt harminc év legjelentősebb előrelépése a területen, de messze elmaradnak attól, amit sok demokrata és aktivista követelt.

Június közepén tízezrek tüntettek az USA több városában is. A megmozdulást a March For Our Lives (Menetelés az életünkért) csoport szervezte, tagjai többek között a támadófegyverek betiltását, fegyvert vásárlók általános háttérellenőrzését és egy nemzeti nyilvántartás létrehozását követelték. Pár nappal korábban pedig Matthew McConaughey amerikai színész is arról beszélt a Fehér Házban, hogy égető szükség van a fegyvertartás szigorítására.

Szinte napra pontosan egy hónapja, május 23-án ölt meg 21 embert egy magányos elkövető a texasi Uvalde városban lévő Robb Általános Iskolában. A tragédia az Egyesült Államok történetének harmadik legtöbb áldozattal járó iskolai lövöldözése volt, ezután merült fel újra a fegyvertartás szabályozásának kérdése.

Mindeközben az Amerikai Legfelsőbb Bíróság épp a minap semmisítette meg New York állam több mint egy évszázados törvényét, amely korlátozta a könnyen elrejthető fegyverek házon kívüli viselését. A konzervatív többségű bíróság alkotmányellenesnek minősítette a szabályozást, amivel utat nyithat a fegyverviselés enyhítéséhez más államokban is. Kamala Harris, az Egyesült Államok demokrata alelnöke a hírre reagálva azt mondta, az ítélet „logikátlan” és „szembemegy a józan ésszel”.

Amerikában a fegyverviseléshez való jogot az ország alkotmányának második módosítása biztosítja. A szöveg pontos értelmezése a XX. század második fele óta a liberálisok és a konzervatívok közti harc szimbólumává vált.

 

(Kiemelt kép: US President Joe Biden arrives to speak about the recent mass shootings and urges Congress to pass laws to combat gun violence at the Cross Hall of the White House in Washington, DC, June 2, 2022., Photo by SAUL LOEB / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.