Katasztrófahelyzet Tajvanon

Sokakat álmukból vert fel a hatóságok mobiltelefonokra küldött figyelmeztető üzenete.

2022. március 22., 21:58

Szerző:

Rövid időközzel két erős földrengés rázta meg helyi idő szerint szerdára virradóra Tajvan délkeleti partvidékét.

Az erősebb, 6,6-os erősségű földmozgás fészke a tajvani Központi Időjárásfigyelő Ügynökség szerint mintegy 62 kilométerre délre a keleti fekvésű Hualien városától a tengeren, nagyjából 30 kilométeres mélységben volt. A második földmozgás erőssége 6,1-es volt mintegy 19 kilométeres mélységben, amit később egy harmadik, 4,7-es erősségű is követett.

A sziget központjában, Tajpejben több épület is megrázkódott. Károkról, illetve esetleges áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. Szökőárriadót nem rendeltek el a hatóságok.

Sokakat álmukból vert fel a földrengés vagy a hatóságok katasztrófahelyzetben mobiltelefonokra küldött figyelmeztető üzenete.

Hírügynökségek megjegyezték, hogy a földrengés epicentrumához legközelebb fekvő térség viszonylag gyéren lakott, hegyvidéki terület.

Tajvan két tektonikus lemez határának közelében fekszik, ezért gyakoriak a földrengések. A sziget déli részét 2016-ban megrázó földregés több mint száz ember életét követelte, 1999-ben pedig kétezernél is többen vesztették életüket egy 7,3-as erejű földmozgás során.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tajvani katonák a városi hadviselést gyakorolják egy hadgyakorlaton a dél-tajvani Kaohsziungban 2022. január 6-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Tegnap 20:27

Ismeretlen tettesek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a tűzpárbaj még délután is tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, és egy támadó is meghalt – közölte a pristinai belügyminisztérium.