Tajvan máris bevetette a saját fejlesztésű vakcináját

A Medigen 95,5 százalékos hatékonysággal véd.

2021. augusztus 23., 10:00

Szerző:

Tajvanon elkezdték hétfőn oltani a lakosságot a koronavírus elleni saját fejlesztésű vakcinával. Az oltóanyagot a Medigen Vaccine Biologics vállalat fejlesztette ki, és július közepén kapott engedélyt tömeges gyártására. A klinikai kísérletek második fázisában az önkéntesek 95,5 százalékánál képződtek antitestek elegendő mennyiségben. Harmadik fázisban már nem vizsgálták az oltást – írta az MTI.

A tajvani gyógyszerfelügyelet a húsz év felettiek esetében engedélyezte a Medigen alkalmazását. A második adagot 28 nap elteltével kell beadni. Az oltást az elsők között kapta meg Caj Jing-ven köztársasági elnök. Egy héttel ezelőtt a tajvani gyógyszerfelügyelet elutasította egy másik hazai fejlesztésű oltás sürgősségi alkalmazását, mert a kísérletek második klinikai fázisában kiderült, hogy a beoltottak szervezetében nem képződött elegendő antitest.

Eddig Tajvanon az AstraZeneca és a Moderna oltását használták, és várják a BionTech első szállítmányát. A 23 milliós Tajvan járványügyi statisztikái számos más fejlett országéhoz képest kifejezetten jók: a járvány kezdete óta 15 926 ember kapta el a koronavírust, és 42-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

(Kiemelt kép: illusztráció: Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával töltött fecskendők a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. augusztus 19-én. MTI/Balázs Attila) 

18:31

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

17:21

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

16:59

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.