Tajvan szerint már csillapodni látszik a kínai hadgyakorlat hevessége

Tajvan nagyon hálás az Egyesült Államoknak.

2022. augusztus 13., 07:54

Szerző:

A tajvani külügyminisztérium szombaton kiadott nyilatkozatában őszinte háláját fejezte ki az Egyesült Államoknak, amiért konkrét lépésekkel segítette a Tajvani-szoros és a térség biztonságának megőrzését.

A szombati nyilatkozat a Fehér Ház pénteki állásfoglalására reagált, amelyben Kurt Campbell, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának dél-kelet-ázsiai ügyekért felelős koordinátora kifejtette, hogy Kína túlreagálta Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatását.

A tajvani nyilatkozat szerint Kína Tajvan felé irányuló „indokolatlan katonai és gazdasági megfélemlítése” csak a globális demokratikus tábort alkotó országok összetartását és ellenállóképességét erősítette meg.

Caj Jing-ven tajvani elnök csütörtökön azt mondta, hogy nem csökkent a Pekingből érkező fenyegetőzés mértéke, de a Pelosi múlt heti látogatását követő – a sziget körüli eddigi legnagyobb – kínai hadgyakorlat hevessége csillapodni látszik.

Tajvanban 1949-ben kiáltották ki a Kínától független köztársaságot, de Peking sajátjaként tekint a szigetre. Kínai vezetők korábban többször is kijelentették: ha kell, erővel foglalják el Tajvant és érik el az ország újraegyesítését.

(Kiemelt kép: a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) vadászgépei gyakorlatoznak a Tajvani-szorosban, 2022. augusztus 7-én. Fotó: Gong Yulong / XINHUA / AFP)

2022. szeptember 28., 17:38

Tízezrek követelték szerda délután Prágában, Brünnben (Brno), Ostravában és más cseh nagyvárosokban a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását és Csehország politikai irányultságának módosítását.

2022. szeptember 28., 16:43

Elon Musk, a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.