Peking a megszállja Tajvant?

Joseph Wu, a tajvani külügyminiszter szerint az állandó fenyegetéssel a kínaiak már most a megszállásra készülnek. 

2022. augusztus 9., 17:33

Szerző:

A Reuters szerint a sajtótájékoztatón Wu úgy fogalmazott, hogy Kína Nancy Pelosi amerikai házelnök Tajvanban tett diplomáciai látogatását használja arra, hogy hadgyakorlatot folytasson. A katonai aktivitás rendszeresítése egyértelműen a kínai haditerv része a külügyminiszter szerint. A hadgyakorlatok, rakéta kilövések, kibertámadások, dezinformációk terjesztése és a gazdasági kényszerítő eszközök mind a tajvani közhangulat romlását célozzák. Wu a nemzetközi támogatás növelését sürgeti attól tartva, hogy Kína geopolitikai ambíciói miatt állandósulnak a hadgyakorlatok.

Pekingi erődemonstráció

A Pentagon kitart azon véleménye mellett, hogy a kínai hadgyakorlat nem több erődemonstrációnál, amelynek az a célja, hogy konfliktust gerjesszen az érintett felek között, de annak veszélye, hogy Kína megtámadja Tajvant, a következő két évben nem reális. Ugyanakkor a bejelentett kínai hadgyakorlatoknak vasárnap kellett volna befejeződnie, azonban a ország Keleti Színtéri Parancsnoksága hétfőn újabb hadgyakorlatot kezdtek, ezúttal a tengeralattjáró elhárításra és egyéb tengeri támadási műveletekre összpontosítva. A CIA igazgatója, William Burns arra figyelmezetet, nem szabad lebecsülni a kinai elnököt, Hszi Csin-Pinget. 

Blokád alatt Tajvan

A Reuters információi szerint a két ország között húzódó Tajvani-szoros két oldalán körülbelül 10-10 hadihajó sorakozott fel, gyakorlatilag blokádot alkotva Tajvan körül. A szigetország hivatalosan kedden kezdte meg saját hadgyakorlatát, amit eredetileg nem válasznak szántak. Ennek keretében a Pingtung megye partjainál tüzérségi teszteket hajtottak végre.

Eközben az Egyesült Államok hadihajói is folytatják a környéken a járőrözést. Joe Biden amerikai elnök első nyilatkozatában ugyan aggodalmát fejezte ki a mozgás miatt, de nem hiszi, hogy „ennél többet” fognak tenni a kínaiak.

(Kiemelt fotó: Tajvani katonák a városi hadviselést gyakorolják egy hadgyakorlaton a dél-tajvani Kaohsziungban 2022. január 6-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)