Fokozódik a feszültség: éleslőszeres hadgyakorlatot tartottak Tajvanon

Több száz katona vett részt a hadgyakorlaton.

2022. augusztus 9., 08:41

Szerző:

Kedd reggel, nem sokkal azután, hogy a kínai hadsereg nagyszabású, éleslőszeres hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan térségében, Tajvan hadserege is gyakorlatozott, egy esetleges kínai támadást szimuláltak. Az éleslőszeres gyakorlat a szigetország déli megyéiben jelzőfáklyák bevetésével és ágyúlövésekkel járt. A nagyjából egyórás gyakorlatot csütörtökön folytatják több száz katona és negyven tarack bevetésével – írja a Telex a Le Monde nyomán. 

Ez a hadgyakorlat nem válaszreakció volt

A tajvani 8. Hadtest szóvivője azt nyilatkozta, hogy a hadgyakorlatokat már korábban betervezték, ezért azok nem a kínai hadgyakorlatra adott válaszok. Tajvan katonái viszonylag gyakran szimulálnak kínai inváziót, és az ország vezetői elismerik, hogy ez most rendkívül fontos, mert úgy vélik  Kína a hadgyakorlatokkal révén készül fel a szigetország megtámadására. 

 

Kína rákapcsolt Pelosi miatt

Kína  azért kezdett hadgyakorlatba Tajvantól nem messze, mert Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöke Peking többszöri fenyegetőzése, figyelmeztetése ellenére Tajvanra látogatott. Kína, amely saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant, árulásként hivatkozott Pelosi útjára.

(Kiemelt kép: A tajvani légierő három Mirage 2000-5 támadó repülőgépe felszállásra készül a Tajpejhez közeli Hszincsu légi bázison 2022. augusztus 7-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.