Tajvani alelnök: kár Kína megbékítésével próbálkozni

Első alkalommal tartott politikai helyzetértékelést Tajvan alelnöke, William Lai, és figyelmeztette a Kínával tárgyalni akarókat.

2023. január 18., 19:35

Szerző:

A Kína megbékítésére irányuló törekvések nem hozhatják el a békét Tajvan számára - jelentette ki szerdán a tajvani alelnök.

William Laj első alkalommal tett közzé helyzetértékelést azóta, hogy néhány nappal ezelőtt a tajvani kormánypártnak, a Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) a vezetését is átvette alelnöki tisztsége mellé.

A 63 éves politikus - aki a jelenlegi tajvani elnök, Caj Jing-ven egyik lehetséges utódjának számít - úgy vélte, hogy "Kína lecsendesítésével nem lehet megvásárolni a békét". Arra utalva, hogy a Kínai Népköztársaság Tajvant a saját részének tekinti, hozzátette: Tajvan függetlenségének kihirdetése nem szükséges, mert "Tajvan már most is szuverén".

Az alelnök egységre szólította a tajvani népet a kínai "egyeduralomra törekvéssel" szemben, hangsúlyozva, hogy csak teljes összefogással lehetséges megteremteni a sziget biztonságát.

(Kiemelt kép: William Lai tajvani alelnök. Fotó: Sam Yeh / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).