NATO-hadgyakorlatot tartanak a szomszédban

Közös hadgyakorlatot tart csütörtöktől több NATO-tagország az északnyugat-szlovéniai Gorenjska régióban.

2023. május 25., 17:26

Szerző:

A június elejéig tartó, Triglav Star 2023 nevű gyakorlat középpontjában a hegyi hadviselés áll, és összesen 760 katona vesz részt benne főként az Egyesült Államokból, Olaszországból, Németországból, Csehországból, Észak-Macedóniából, Albániából és Magyarországról.

A szlovén hadsereg közlése szerint - amelyről a szlovén közszolgálati televízió számolt be – a hadgyakorlat a NATO egységének és elrettentő erejének demonstrálására szolgál. A közös hegyi kiképzés a tagországok közti szakasz- és ezredparancsnoki szintű együttműködési képesség tesztelésére, valamint – a NATO Hegyi Hadviselés Kiválósági Központjával együttműködve – a hegyi hadviselés szövetségi taktikájának kidolgozására összpontosít.

A kiképzést Bohinjska Bela, Zelenica, Stol és Javorniski Rovt térségében tartják. A résztvevők a hegyvidéki harci műveletek, a terepmozgás és a túlélés területén is kipróbálják közös képességeiket.

A gyakorlat első hetében az egyéni katonai hegymászó készségek és harceljárások gyakorlása áll a középpontban, a második héten pedig a kisebb alegységek közös hegyi taktikai feladataira összpontosítanak.

A Triglav Starhoz szorosan kapcsolódik az Immediate Response 23 nevű nemzetközi hadgyakorlat, amely a Defender Europe 23 nevű gyakorlat része. Utóbbit évente rendezik meg, célja az amerikai fegyveres erők és az európai NATO-erők közti együttműködés szorosabbra fonását szolgáló eljárások tesztelése.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Lőszereket cipelő katona az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljának tavaszi hadgyakorlatán a szomódi lőtéren 2015. május 7-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)