Szlovén belügyminisztérium: Olaszország határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter tájékoztatta Bostjan Poklukar szlovén hivatali kollégáját, hogy az Európában és a Közel-Keleten megváltozott helyzet miatt biztonsági okokból határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán – közölte szerdán a szlovén belügyminisztérium.

2023. október 18., 16:08

Szerző:

Az olasz ideiglenes intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése – olvasható a közleményben. A két tárcavezető kedden este egyeztetett telefon, és egyetértettek abban, hogy a szlovén és olasz hatóságok által is megfigyelt nyugat-balkáni migrációs útvonal „vonzó folyosó lehet a potenciális radikalizálódás számára”.

Poklukar szerint a határellenőrzésnek ideiglenesnek és arányosnak kell lennie. Felszólította Piantedosit, hogy olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek „nem szakítják meg a határvidéken élő emberek kulturális, baráti és családi kapcsolatait".

A szlovén és az olasz országos rendőrfőkapitány hamarosan tárgyalni fog a részletekről – közölte a minisztérium, hozzátéve: a szlovén rendőrség fokozottan figyeli a helyzetet, és ennek megfelelően intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy minden szlovén állampolgár biztonságát szavatolja.

Az STA szlovén hírügynökség azt írta: Olaszország bejelentését követően Szlovénia is arra készül, hogy értesítse az Európai Bizottságot a határellenőrzés bevezetéséről Horvátországgal és Magyarországgal közös határán.

(Kiemelt képünk: A szlovéniai Nova Gorica/Gorizia településen, 2020. június 3-án készült képen a Szlovénia és Olaszország közötti határátkelőhely általános látképe látható. Jure Makovec / AFP)