Szlovákiában kemény szigorításokat vezetnek be

Jelentősen korlátozhatják a közéletet, a kereskedelmi és a gazdasági tevékenységet. Fizetnek azoknak, akiknek fertőzött családtagjuk miatt otthon kell maradniuk. 

2021. március 1., 17:57

Szerző:

Szlovákiában napokon belül tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket – döntött vasárnap este az Igor Matovič miniszterelnök vezette koalíciós kormány. A döntések nagy része szerdától lép hatályba.

Szerdától kezdve mindazok a személyek, akiknek a szűrése pozitív eredményt hozott, nem hagyhatják el lakásaikat, kivéve, ha orvoshoz mennek. Mindazok, akik közös háztartásban élnek egy fertőzött személlyel, és ennek következtében karanténba kényszerülnek, a szabályok betartásáért anyagi juttatást kapnak. Este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lép életbe, kivételt csak a munkába járás vagy a hazajutás, illetve az orvos felkeresése jelent.

Az óvodákba és az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiba csak azoknak a gyerekei mehetnek, akiknek munkába kell járniuk. A pedagógusoknak és a diákoknak heti kétszer öntesztelést írnak elő.

Március 8-tól a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, március 15-vel kezdődően pedig ezeket minden egyéb zárt területen is kötelező lesz hordani. A rendelkezés alól kivételt kapnak a kiskorúak, akiknek elég lesz sebészi maszkot viselni.

Érvényben marad a vásárlási időkapu is. Hetente egyszer rendszeresen ötszáz pozitív PCR-mintát fognak szekvenálni. Ezzel az eljárással azonosítható, hogy milyen vírusmutáció található az adott mintában.A szekvenálási eljárások számának növelése egyébként nemcsak Szlovákiában elvárás, hanem Európa minden országában szorgalmazzák. Csak így lehet ugyanis időben felismerni az új vírusmutációkat. Országszerte megtiltják továbbá a járások közötti, természetjárási célú utazást.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.