Szijjártó bevallotta: Magyarország függ Oroszországtól

Magyarország még csak tárgyalni sem hajlandó az energiaszankciókról – közölte Szijjártó Péter észt kollégájával.

2022. augusztus 23., 19:46

Szerző:

„Néhány hónapja újra Urmas Reinsalu kollégám lett Észtország külügyminisztere. Örültem az (újra)kinevezésének, mert jó személyes kapcsolatunk volt, jól tudtunk együttműködni. Örömmel fogadtam azt a kezdeményezését is, hogy ma beszéljünk telefonon és tekintsük át az aktuális biztonsági helyzetet” – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Hosszas megbeszélés volt és a legfontosabb kérdésben egyet is értettünk: az Ukrajnában zajló háborúnak minél előbb véget kell érnie! Elmondtam neki, hogy nekünk – szomszédos országként – különösen fontos érdekünk, hogy mielőbb béke legyen. Abban viszont eltért az értékelésünk, hogy a szankciók ehhez hozzájárulnak-e?!” – írta a miniszter.

„Észtország kormánya újabb szankciós csomagot fog kezdeményezni, úgyhogy ezzel kapcsolatosan gyorsan leszögeztem: energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók” – olvasható a bejegyzésben. 

„Magyarország kőolaj- és földgázellátását jelenleg fizikailag lehetetlen az orosz energiaforrások nélkül biztosítani, márpedig mi nem fogunk hozzájárulni ahhoz, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg” 

– fogalmazott Szijjártó Péter. 

„Az energiaszankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, ezért azok szigorítása teljesen ellentétes lenne a józan ésszel. Beszéltünk arról a javaslatról is, mely szigorítaná az orosz állampolgárok számára az európai vízumok kiadásának gyakorlatát. Itt mi a német kancellár álláspontjával szimpatizálunk és nem tervezünk semmilyen szigorítást vagy korlátozást bevezetni” 

– olvasható a bejegyzésben.

(Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Külügyi Tanács ülése előtt az EU Tanácsának luxembourgi épületében 2022. június 20-án. Fotó: JOHN THYS / AFP)