Nemzeti arculatot adnak az internetnek Iránban

Betilthatják a WhatsApp-ot is.

2021. július 29., 10:56

Szerző:

Tovább szigorítják az internet használatot Iránban. A törvénytervezetet szerdán szavazta meg az iráni parlament döntő többsége. A törvény hatályba lépéséhez még az Őrök Tanácsának hozzájárulása kell, ami az országban az alkotmánybíróság szerepét tölti be. A tervezet benyújtását hosszú évek vitája előzte meg. Iránban jelenleg is ellenőrzi a hatóság az internetet, az új jogszabály ellenzői szerint teljesen megbénítaná az országban a használatot. 

A törvény alkotói szerint sokkal jobban kell kontroll alatt tartani a közösségi médiát. Az internetnek pedig nemzeti arculatot kell adni. A tervezet szerint a felhasználókról nyilvántartást fognak vezetni. Az alkalmazásokat, amelyekre a világhálóra is ki lehet jutni, meg fogják tiltani. Iránban, főleg a fiatalok körében népszerű az internet használat, ott követik a politikai életben történteket is.

Amennyiben a javasolt törvényi erőre emelkedik betilthatják a WhatsApp nevű alkalmazást is. A csevegő programot az irániak döntő többsége használja.  A chat program iráni megfelelőjét szinte senki sem.

(Kiemelt kép: 2021. július 1-jén Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője kinevezte Golamhoszein Mohszeni Edzsei egykori hírszerzési minisztert és legfőbb ügyészt az ország igazságszolgáltatásának élére. Fotó: MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.