Egyre több orosz él a szomszédban

Az orosz-ukrán háború kitörése óta 150 ezer orosz állampolgár vándorolt be Szerbiába. 

2023. augusztus 24., 18:24

Szerző:

Kazahsztán mellett Szerbia lett az orosz emigránsok fő célpontja – írja az SZMSZ press, az orosz elemző-kutató politikai fórum becslésére hivatkozva.  A szerb belügyminisztérium adatai szerint 2023. május 15-én 30 ezer orosznak volt tartózkodási engedélye Szerbiában – írja a Blic. Az Economist becslése szerint tavaly február óta 817-922 ezer ember hagyta el Oroszországot. 

Az orosz kivándorlók számát tekintve a harmadik helyen Örményország áll 110 ezer fővel, ezt követi Törökország, amely 90-100 ezer főt fogadott be, illetve Montenegró, ahová 65-85 ezer orosz érkezett. Az EU-ban 55 ezer és 100 ezer közé esik az orosz emigránsok száma. Az unión kívül még Grúziába (62 ezer), Izraelbe (80 ezer) és az Egyesült Államokba (35 ezer) is nagyszámú orosz érkezett. „Az orosz emigránsok többnyire viszonylag magas jövedelmű, társadalmi tőkével és iskolázottsággal rendelkező emberek, akiknek távozása súlyos következményekkel jár az orosz gazdaságra nézve” – áll az elemzésben.

(Kiemelt képünkön: Az orosz Alexandra Nikashina, egy 29 éves tetoválóművész mintát készít egy ügyfél karján egy isztambuli tetoválószalonban 2023. február 3-án. Vélhetően akár egymillió orosz is elmenekült az országból, válaszul a Kreml döntésére, hogy megszállja Ukrajnát és szembeszáll a nyugati világgal. Sokan közülük volt szovjet köztársaságokban és turistabarát országokban telepedtek le. Fotó: OZAN KOSE / AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.