Szeméttelepen égették el a tüntető egyetemistákat, őrizetbe vettek egy tábornokot

Mexikóban őrizetbe vették José Rodriguez nyugalmazott tábornokot a déli Ayotzinapa tanárképző főiskola 43 diákjának 2014-es eltűnése ügyében – közölte csütörtökön Ricardo Mejia közbiztonsági miniszterhelyettes.

2022. szeptember 16., 08:03

Szerző:

José Rodriguez tábornok eddig a legmagasabb rangú katonatiszt, akit az ügyben őrizetbe vettek. Nemrég adtak ki elfogató parancsokat négy másik katonai tisztségviselő ellen a bűnüggyel összefüggésben. „Jelenleg ezekből hármat már végre is hajtottak, hárman őrizetben vannak, köztük a 27. gyalogsági zászlóalj akkori parancsnoka” – ismertette a tárcavezető-helyettes sajtótájékoztatóján. Rodriguez volt az alakulat vezetője a diákok eltűnésének idején. Alejandro Encinas belügyminiszter-helyettes augusztusban az ügy felülvizsgálatának ismertetése során azt mondta, hogy az elhurcolt diákok közül hatot élve átadtak Rodrigueznek, aki megölette őket. 

Nyolc éve, 2014. szeptember 26-án éjjel a Guerrero állam déli részén található Ayotzinapa tanárképző főiskola diákjainak egy csoportja a közeli Iguala városába ment, hogy buszokat eltulajdonítva Mexikóvárosba utazzon egy tüntetésre. 

A rendőrök több buszt megállítottak, leszállították, és átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei meggyilkolták őket, majd a holttesteket elégették egy szeméttelepen. Csak három diák maradványait sikerült azonosítani. 

Andrés Manuel López Obrador államfő kormánya újraindíttatta a nyomozást, mert a korábbi büntetőjogi eljárások során számos szabálytalanság történt, és a mintegy 140 őrizetbe vett gyanúsított több mint felét eljárásbeli szabálytalanságok miatt szabadlábra helyezték, köztük Iguala korábbi polgármesterét, rendőröket és a Guerreros Unidos drogkartell tagjait.

(Kiemelt képünk: Egy teherautó felrobban a Chilpancingo 35. katonai zóna kapujánál a mexikói Chilpancingo városában 2022. szeptember 13-án, az Igualában 2014-ben eltűnt 43 diák igazságtételét követelő tüntetésen. Fotó: JESUS GUERRERO / AFP)