Szélsőjobboldali frakció jön létre az Európai Parlamentben - vajon benne lesz a Fidesz?

Már nem csak tárgyalnak róla, meg is állapodtak – értesült a 444.hu.

2021. december 1., 11:40

Szerző:

Orbán Viktor, Matteo Salvini és több más, az Európai Néppártról bőven jobbra tolódott politikus már egy ideje tárgyal arról, hogy új politikai csoportot hoznak létre az Európai Parlamentben – írja a 444.hu, amely úgy tudja, hogy a megállapodás már meg is született, szombaton pedig be is jelentik az új szélsőjobboldali frakció megalakulását Varsóban.

A hírt Szymon Hołownia, a 2020-as lengyel elnökválasztás egyik indulója is kitweetelte: 



Az új frakció lényegében a 2019-ben alakult, szélsőjobbos-euroszkeptikus Identitás és Demokrácia frakció kibővítését jelenti, annak tagjaihoz csatlakozik a Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24 és a szintén lengyel Partia Republikanska három politikusa, valamint a spanyol Vox párt négy képviselője. A két lengyel és a spanyol párt eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában ült, ennek a frakciónak a létszáma így a három párt kilépésével 63 főről 32-re csökken.

A Fidesz és a PiS az új frakcióban olyan pártokhoz csatlakozik, mint a Matteo Salvini féle olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német AfD.Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz a Néppárt és a szociáldemokraták után.

(A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke kezet fog Budapesten, a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón 2021. október 26-án. MTI/Fischer Zoltán)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.