Szükségállapotot rendeltek el Új-Zélandon

Gabrielle ciklon súlyos pusztításokat okozott Új-Zélandon, különösen az északi szigeten. Szükségállapotot kellett elrendelni, sokakat evakuáltak.

2023. február 14., 12:16

Szerző:

Az Új-Zélandon pusztító Gabrielle ciklon súlyos pusztításokat okozott az országban, több mint kétszázezren maradtak áram nélkül, és sok családot ki kellett menekíteni otthonából. Kedden országos szükségállapotot hirdettek ki.

A szükségállapot bejelentését követően Chris Hipkins kormányfő elmondta, hogy nagyon nehéz éjszakán vannak túl az új-zélandiak, különösen súlyos a helyzet az északi szigeten, ahol sokakat kellett evakuálni, de országszerte keletkeztek jelentős károk. Fogalmazása szerint a ciklon „egy generáció óta nem látott" méretű károkat okozott. A miniszterelnök hozzáfűzte, hogy Ausztrália és Nagy-Britannia segítséget ígért az országnak.


A Gabrielle ciklon helyi idő szerint kedden délután mintegy 160 kilométerre délre volt Aucklandtől, és az előrejelzés szerint a parttal párhuzamosan délkelet felé vonult. Kieran McAnulty katasztrófavédelmi miniszter arról számolt be, hogy miközben valószínűleg túl vannak a nehezén, további esőzésekre és viharos szélre kell számítani. Hozzátette, hogy az áradásokat, földcsuszamlásokat okozó ciklon károkat okozott az ország úthálózatában és infrastruktúrájában. Az országos vészhelyzet kihirdetése lehetővé teszi a kormány számára, hogy támogassa az érintett régiókat, és további forrásokat biztosítson – fűzte hozzá.


Megan Woods energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint mintegy 225 ezer ember maradt áram nélkül. A tengerparti településekről evakuálták a lakosságot, de az áradások miatt további evakuálásokra kell számítani. Az utakat lezárták, a mobilszolgáltatás nem működik, több település megközelíthetetlenné vált az áradások miatt. A lakosságot arra kérték, hogy takarékoskodjon az élelem- és ivóvízkészletével. Az Air New Zealand Aucklandban törölte összes járatát.


Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. Chris Hipkins szerint korai volna még számokat mondani arról, hogy hány embert kellett evakuálni, és mennyi a sérültek száma.


Új-Zélandon korábban csak két alkalommal jelentettek be országos szükségállapotot, a 2011-es földrengés után és a 2020-as koronavírus-járvány idején.

(Kiemelt képünk: Árvízzel elöntött focipálya Aucklandben 2023. február 14-én, a Gabrielle névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után. A heves esőzéssel és szélviharral érkező ciklon miatt lakosok ezrei maradtak áram nélkül. MTI/EPA/AAP/Emily Chalk)