Svájc elnöke ellenzi a fegyverszállítást Ukrajnának

Alain Berset ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, ugyanis az megsértené az ország alkotmánya által előírt hagyományos semlegességet.

2023. március 8., 13:43

Szerző:

Svájc az ukrajnai háború tükrében is szeretné megőrizni az alkotmánya által előírt hagyományos semlegességét, és jelenleg ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat – erősítette meg Alain Berset, a svájci konföderáció elnöke kedden az ENSZ-ben.

„A fegyverexport kapcsán, amíg érvényes a (svájci semlegességet előíró) jogi keretrendszer, azt nem lehet végrehajtani (...). A svájci kormány és a Szövetségi Tanács számára ezt a jogi keretet fenn kell tartanunk, és fenn is szeretnénk tartani, és ezen belül szeretnénk dolgozni” – jelentette ki az államfő újságíróknak a nők jogairól rendezett ENSZ-ülés szünetében.

Berset-t arról kérdezték, hogy Berlin február végén azt kérte Berntől: engedélyezze a Rheinmetall nevű német fegyvergyártó vállalatcsoport részére a régi Leopard páncélozott harckocsik visszavételét, azzal a garanciával, hogy a tankokat nem szállítják tovább Ukrajnába.

A svájci semlegességről szóló vita az Ukrajna ellen 2022. február 24-én megindított orosz háború óta foglalkoztatja az alpesi ország közvéleményét.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak , ennek ellenére valamennyi, Oroszország ellen hozott uniós büntetőintézkedést elfogadta, mert „ezek a szankciók abszolút összeegyeztethetők a svájci semlegességgel” – szögezte le Berset, aki António Guterres ENSZ-főtitkárral is találkozott New Yorkban, közvetlenül azelőtt, hogy a főtitkár elutazott Kijevbe.

(Kiemelt kép: Alain Berset, a Svájci Államszövetség elnöke az ENSZ székházában 2023. március 6-án, New Yorkban Fotó: John Lamparski / NurPhoto / NurPhoto via AFP)